Elif Shafak aduce un suflu nou, revelator și de-a dreptul fascinant cu acest roman, care va fi extrem de bine primit de publicul din Europa și nu numai. Cartea de față, spre deosebire de lucrările anterioare, este o mărturisire ciudată, dar sinceră a unei viitoare mame, care ne relatează întreg procesul și urmările acestuia.
Romanul care se întinde pe aproximativ 350 de pagini, ne aduce un aer nou, îmbunătățirea cumva cu tradiții și cutume ale unui Orient îndepărtat și greu de reînviat. Shafak este un arhitect al cuvintelor, un scenarist al vieții în Turcia modernă, o povestitoare deosebită, un amestec de real și ficțional.
După cum ne-a obișnuit, Shafak este un arbitru inteligent pentru personajele sale, o regină a condeiului, capabilă să ne stârnească interesul și să mențină suspansul la cote înalte până la ultimul paragraf. „Lapte negru” vorbește despre maternitate și despre depresia care pândește lângă fiecare proaspătă mămică. Totuși, lucrarea de față nu este una tipică și deloc plictisitoare, ba din contra. Opera se încheagă în jurul ideii de viață, de nou început, de creație și întreaga poveste se conturează în jurul acestui nucleu. Nu vorbim însă despre o singură poveste, ci despre un cumul de istorii, de mici întinderi, populate de personaje care mai de care mai interesante și mai captivante. Prinse în hora unor evenimente fără precedent, pline de încărcătură emoțională, personajele lui Shafak reușesc să pună în scenă o adevărată nebunie.
Titlul operei este și el sugestiv și face referire la perioada de apropiere dintre mamă și copil, dar, cumva, și la o depărtare nedorită între aceștia. Depresia post-partum este o realitate a zilelor noastre, însă una pe care nu multe femei au curajul și puterea psihică să o mărturisească. Shafak ia cumva atitudine și atinge acest subiect în numele tuturor femeilor care se tem. Astfel, ajungem sa fii martori la o adevărată revoltă a genului feminin, la o nebunie de ordin social și psihologic.
Autoarea reușește să ne impresioneze cu tranziția de la mediul sărac la pătura de sus a societății, Astfel, lucrarea nu este numai un manuscris ficțional, menit să atragă audiența, ci și o mărturie a realității zilelor noastre. Folosind un limbaj simplu și chiar, pe alocuri, stârnind amuzamentul, Shafak este o artistă, care stăpânește cu precizie condeiul și reușește să ne stârnească interesul și admirația.
Cartea ajunge rapid pe piață și este epuizată imediat, astfel încât editura este nevoită să suplimenteze stocurile în ritm alert. Shafak atinge legenda în contemporaneitate și chiar se situează în rândul celor mai apreciate nume ale literaturii universale. Cartea poate fi găsită astăzi pe site-ul nostru, la numai un click distanță, în mai multe ediții: Polirom (2012), Polirom (2015).