Lucrarea prezentă, semnată de cunoscuta și apreciata scriitoare Ellen G. White, face referire la învățăturile pe care Hristos le-a adus în lume, de-a lungul scurtei sale incursiuni pe pământ. Opera este o călătorie fascinantă în vechiul și eternul Nazaret, o pledoarie adusă vieții Mântuitorului printre credincioșii care l-au urmat și o trecere în revistă a celor mai importante fapte ale sale. De-a lungul lucrării, White nu este părtinitoare și încearcă să evoce obiectiv atât răul, cât și binele, fără să aducă în discuție faptele abjecte petrecute de-a lungul istoriei creștinismului.
Figuri ca Pilat, Iuda sau Barabas se perindă prin cadru, iar imaginea Mariei, mama lui Iisus, ne va urmări vreme îndelungată. Autoarea are un har extraordinar și reușește să ne stârnească curiozitatea, chiar și celor mai puțin evlavioși dintre noi. Cumva, urmărim transformarea credinței, calea religioasă pe care lumea a adoptat-o de-a lungul veacurilor și ne întoarcem în vremurile de dinaintea erei noastre. Am citit cu toții, probabil, diverse manuscrise, povești sau articole despre creștinism, facerea lumii și profețiile mesianice, dar, de această dată, descoperim o lucrare cu totul și cu totul ieșită din comun. Abordarea nouă cu care White se laudă și de această dată ne va determina să urmărim întreg parcursul scrierii prezente și să dorim să aprofundăm ideile descoperite aici.
Evenimente precum învierea lui Lazăr ori transformarea apei în vin sunt doar câteva exemple pe care, cu certitudine cu toții le cunoaștem, însă la un nivel superficial. White detaliază ce se află în spatele acestor minuni, ne vorbește despre menirea sfântă a lui Iisus, despre calea sa în lume și despre rolul fundamental al acestuia în dezvoltarea creștinătății. Înainte de toate aceste minuni, Iisus avea să pornească în lume cu scopul precis de a aduce binele, de a răspândi valori mărețe, de a-i învăța pe credincioși bunătatea, smerenia, dăruirea și iertarea. Parabolele sale vor fi preluate și duse mai departe de ai săi apostoli, iar cuvântul sfânt va dăinui peste veacuri, fără să-și piardă esența.
White avea să declare că, precum celelalte, scrierea aceasta ia naștere în urma unor viziuni pe care le are într-un moment de cumpănă al vieții sale. Deși nu s-a stabilit niciodată cu certitudine dacă spusele autoarei sunt reale, cărțile sale au fost intens mediatizate, preluate, discutate și distribuite. Cumva, autoarea și-a creat imaginea unui profet, a unui guru venit printre cititori pentru a aduce în atenția lor cuvântul sfânt. Totuși, unele lucrări vor fi atent cercetate, iar ideile susținute în paginile acestora vor fi contestate puternic chiar de pasajele Scripturii. Deși nu toate faptele dezvăluite sunt adevărate, iar White hiperbolizează divinitatea, manuscrisele sale au mare priză la public.
După moartea sa, operele vor fi și mai intens căutate și publicate, chiar retipărite în versiuni mai noi și cu adnotări suplimentare. Câțiva scriitori aflați la început de drum vor prelua cu ardoare idei din manuscrisele celebre ale lui White și vor pune vazele unui cult religios destul de straniu în America.
Astăzi, decenii mai târziu, numele lui Ellen White este strâns legat de scrierile religioase și istorice, deși veridicitatea manuscriselor sale nu a fost niciodată dovedită. Pe site-ul nostru, cartea prezentă este disponibilă în mai multe ediții, dintre care amintim: Viață și sănătate (2012), Viață și sănătate (1980).