Ellen White, născută la 26 noiembrie 1827, în Maine (SUA), a fost o pionieră creștină americană, implicată în fondarea "Mișcării Adventiste de Ziua a Șaptea", mișcare ce a format Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Cărțile sale acoperă subiecte de teologie, evanghelizare, stil de viață creștin, educație și sănătate - în special vegetarianism. Pe parcursul vieții a scris peste 5000 de articole periodice și 40 de cărți, cele mai populare fiind "Calea către Hristos", "Lumina lumii" și "Tragedia veacurilor".
A doua carte din seria "Istoria umanității din perspectiva creștină", intitulată "Profeți și regi", continuă istoria începută în primul volum. Scopul volumul nu este acela de a prezenta un raport istoric sistematic, ci o suită de evenimente și de personalități care au marcat viața religioasă și politică a poporului israelian, așa cum sunt revelate în Sfânta Scriptură. "Legea lui Dumnezeu trebuia să fie înălțată și autoritatea Sa menținută, iar casei lui Israel i-a fost încredințată această lucrare mare și nobilă. Dumnezeu i-a despărțit de lume, ca să le poată încredința o însărcinare sfântă. I-a făcut păstrătorii Legii Sale și a intenționat ca prin ei să păstreze printre oameni cunoștința despre Sine."
În timpul domniei lui David și a lui Solomon, Israel a avut mai multe ocazii să răspândească o influență puternică în favoarea adevărului și a dreptății. Numele lui Iehova a fost păstrat la loc de cinste, scopul pentru care israeliții au fost stabiliți în țara făgăduințe promițând să-și găsească împlinirea. Au fost ridicate opreliști, iar căutătorii după adevăr din țările păgâne nu s-au mai întors nesatisfăcuți, au avut loc convertiri, iar biserica lui Dumnezeu de pe pământ se mărea și prospera. Solomon a fost uns și proclamat împărat în ultimii ani ai tatălui său, David, care a abdicat în favoarea lui. Prima parte a vieții sale a fost plină de speranțe, planului lui Dumnezeu fiind ca el să crească din putere în putere, din slavă în slavă, apropiindu-se mereu de asemănarea caracterului lui Dumnezeu, și în felul acesta să-i inspire pe cei din poporul Său să aducă la îndeplinire însărcinarea sfântă, ca depozitari ai adevărului divin. Dumnezeu făgăduise că așa cum fusese cu David, așa avea să fie și cu Solomon, dacă împăratul avea să îndeplinească ceea ce Dumnezeu i-a poruncit, scaunul domniei avea să fie întărit, iar domnia lui avea să fie mijlocul de înălțare al lui Israel "ca popor înțelept și priceput", o lumină pentru națiunile înconjurătoare. "Și tot Israelul... s-a temut de împărat, căci au văzut că ințelepciunea lui Dumnezeu era în el, povățuindu-l în judecățile lui. Inima poporului s-a îndreptat către Solomon, așa cum fusese față de David, și l-a ascultat în toate lucrurile. Solomon... s-a întărit în domnie; Domnul, Dumnezeul lui, a fost cu el, și l-a înălțat din ce în ce mai mult."
Numele lui Iehova a fost onorat în prima parte a domniei lui Solomon, înțelepciunea și dreptatea, manifestate de împărat, oferind mărturie tuturor popoarelor despre atributele minunate ale Dumnezeului pe care Îl slujea. O perioadă, Israel a fost ca o lumină, care dădea pe față măreția lui Iehova. Adevarata slavă a primei părți a domniei lui Solomon nevăzându-se în înțelpciunea neîntrecută, în bogățiile fabuloase, în puterea fără egal și în renumele lui, ci în onoarea pe care a adus-o Numelui Dumnezeului lui Israel, prin folosirea înțeleaptă a darurilor cerului.
Cartea "Profeți și regi" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în patru ediții, și anume: Viață și Sănătate (2011), București (1991), Viață și Sănătate (1998) și Viață și Sănătate (2009).