Emil Căpraru este unul dintre cei mai cunoscuți doctori din perioada comunistă. Munca sa va fi apreciată peste hotare, dar va fi greu încercat de soartă în perioada comunistă. Pentru că se poziționase împotriva regimului și pentru că, student fiind, alege să participe la diverse manifestații și proteste, este urmărit constant de Securitate și, în final, arestat. Student în an termina, este obligat să se supună unei pedepse de 20 de ani de muncă silnică, iar toată această perioadă va lăsa umbre adânci asupra sa. Tânăr căsătorit cu o studentă la medicină, Căpraru este convins că nu va mai ieși niciodată din temniță. Tatăl unui fiu de numai un an la momentul arestării, reușește să găsească și partea bună în detenție, unde are ocazia să cunoască mai mulți oameni de seamă, scriitori sau oameni politici, toți închiși pentru aceeași cauză.
Timpul petrecut sub influență comunistă este un sfeșnic bun, iar Căpraru este din ce în ce mai angrenat în cunoaștere și creație. Va scrie cu patos despre meseria sa, cea de doctor pediatru, iar la eliberare, va publica cartea care îi va aduce faima națională.
Lucrarea de față este un ghid practic și util despre îngrijirea celor mici, dar și despre protejarea tinerelor mame. Cartea va fi tradusă în franceză și engleză, iar autorul va fi extrem de apreciat deși a avut un istoric personal negativ. Povețele pe care autorul le oferă tinerelor mame sunt exemplare, originale și pline de candoare și sunt scrise, cumva, din perspectiva unor părinți greu încercați. Soția sa, deși a rămas singură cu fiul lor, va contribui la educația și la creșterea acestuia. Lucrarea de față vorbește despre rutina bebelușului, despre îngrijirea mamei în primele luni de sarcină, despre relația mamă-făt, dar și despre necesitatea implicării active a bărbatului în viața de familie.
Complex, plin de originalitate, autorul nostru știe cum să evoce fiecare parte din lucrare și cum să denumească fiecare capitol, astfel încât să capteze atenția publicului și să dea mai departe propriile reguli. Cartea este plină de noțiuni utile, menită să înlesnească meseria de tânără mamă și va fi foarte apreciată pe piața de profil. Ulterior, ea va deveni o sursă de inspirație și de ajutor pentru mamele din România și nu numai.
În paginile de final ale scrierii, autorul, împreună cu soția sa, reușește să facă o confesiune personală și să mărturisească că, deși viața i-a despărțit în mod dramatic, iubirea și afecțiunea lor a dăinuit peste timp și peste toate încercările. Cumva, Căpraru devine mai mult decât un scriitor, ci chiar un memorialist convins, plin de speranțe, pe care caută să le împartă cu restul lumii.
Adesea, acesta este divers și complex în scriitură, dar alteori este nostalgic și copilăros. Astăzi, opera sa este masiv distribuită și citită de mamele aflate le început de drum. Cumva, numele său dăinuie peste veacuri, iar pe site-ul nostru cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Viață și sănătate (1997), Viață și sănătate (2001).


sus