Emile Zola, cunoscut reprezentant al școlii naturaliste, se naște în Paris, în 1840, dar își petrece copilăria și adolescența în Provence. La vârsta de 18 ani se întoarce pentru a finaliza studiile liceale la Colegiul Bourbon. Lucrează o bună perioadă de timp la Librăria Hachette, unde începe să redacteze articole pe diferite teme. De a lungul timpului, manifestă fățiș disprețul față de împăratul Napoleon al III-lea al Franțe și de politica susținută de acesta.
Majoritatea romanelor lui Zola aparțin ciclului intitulat Les Rougon-Macquart. Această serie de romane a beneficiat de o mediatizare surprinzătoare în Franța acelor timpuri. Romane precum „Nana", „Gervaise" sau „Nana" îl vor propulsa pe Zola în topul celor mai importanți autori ai literaturii universale franceze.
Zola este cunoscut și pentru implicare sa în celebrul caz al căpitanului evreu Alfred Dreyfus, acuzat pe nedrept de acte de spionaj și alte acțiuni împotriva guvernului francez. Zola publică 1898 manifestul intitulat „ J'acusse!”(Acuz!), document ce conține o scrisoare către președintele republicii și grave acuzații împotriva guvernului Franței.
Aceste acțiuni îi pun viața în pericol, iar cariera sa începe să se clatine, însă Zola nu renunță la crezul său pentru libertate și dreptate. Reușește să scape de închisoare, iar manifestul său este apreciat pentru onestitatea cu care este redactat. Ani mai târziu, președintele Jacques Chirac va omagia manifestul „J'accuse!”.
„Germinal” este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Emile Zola, aparținând ciclului Les Rougon-Macquart, publicat pentru prima dată în Franța, în 1885. În anticariatul nostru sunt disponibile următoarele ediții: Editura pentru Literatură Universală (1965), Prietenii Cărții (1993), Langues Etrangeres (1955), Bookking (1993), Editions en langues Etrangeres (1949).
Acțiunea romanului este plasată în plasată în Franța și expune povestea lui Etienne Lantier. Protagonistul operei își caută un loc de muncă pentru a scăpa de sărăcie și ajunge să locuiască la familia Maheu. Etienne se alătură grupului de mineri din zonă și ajunge să devină conducătorul acestora, pornind o întreaga revoluție. Cartea lui Zola, de o franchețe nemaiîntâlnită, prezintă lupta cruntă a minerilor, chinul pentru supraviețuire și revolta împotriva clasei politice.
Zola descrie cu o intensitate deosebită parcursul lui Etienne și revolta acestuia. Observăm aici puterea de evocare a autorului și suntem părtași la suferința minerilor rămași fără familii, asupriți de soartă și chinuiți de foame. În acest decor dezolant, Zola dezvoltă o poveste de dragoste sfâșietoare care impresionează și intrigă cititorul.
Rămas fidel stilului care l-a consacrat, autorul prezintă povestea de iubire în cele mai mici detalii, își poartă personajele prin lungi agonii, după care le cufundă într-o liniște stranie.
Romanul lui Zola este realist, trist și cu un puternic impact emoțional. Tradus în peste 30 de limbi de circulație internațională, a avut parte de trei ecranizări și numeroase reeditări.