Emile Zola este unul dintre cei mai mari scriitori pe care Franța avea să ni-i ofere, iar lucrările sale vor face înconjurul lumii. Atras de literatură încă din copilărie, curios și curajos, scrie cu patos și nu speră să aibă vreun succes. Este unul dintre cei care îmbină realitatea cu ficțiunea și care oferă o viziune nouă asupra ideii de romantism. Este influențat de naturaliști și atras întotdeauna de poveștile tragice. Cunoaște oameni interesanți, care îl vor marca și cu care va colabora vreme îndelungată. Născut la Paris, este un francez adevărat, iar studiile și parcursul profesional va fi marcat de interesul său pentru teatru și literatură. Este fiu de inginer, dar nu se va îndrepta niciodată spre meserii tehnice, refugiul său fiind scrisul. Scrie despre iubire, suferință și sărăcie, despre obsesii și adicții, iar personajele sale sunt inspirate din realitatea trăită în Franța. Nu este de acord cu politica promovată de împăratul Napoleon, dar nu scrie public despre asta până la căderea imperiului.
Își riscă viața și cariera odată cu publicarea manuscrisului Acuz!, unde scrie despre afacerea și încarcerarea lui Alfred Dreyfus, acuzat pe nedrept de spionaj în Insula Diavolului. De aici înainte, Zola se refugiază în Anglia, unde trăiește în exil pentru a nu fi condamnat la închisoare.
Prada este cel de-al doilea roman din ciclul Familia Rougon-Macquart, iar subiectul este unul extrem de interesant. Ne aflăm în perioada celui de-al Doilea Imperiu francez, iar corupția este în floare. Personajul central, Aristide Rougon este un ins fără scrupule, un fel de avar al lui Moliere, care ar face orice pentru a se îmbogăți rapid. Când primește planurile unei reconstrucții a orașului, bărbatul știe că are de unde să-și facă un profit impresionant. Prin urmare, de aici înainte caută cu ardoare să pună mâna pe pradă și să obțină cât mai multe foloase materiale. Avar, avid de putere și bani, este în stare să sacrifice orice pentru o mai bună poziție în societate, pentru recunoaștere, pentru faimă și, mai ales, pentru bani.
Zola creează o analiză obiectivă a societății franceze la acea vreme și reușește să ne atragă într-o incursiune nemaipomenită, care ne va domina gândurile multă vreme. Cartea va fi foarte bine construită, iar personajele vor fi conturate cu o precizie extraordinară, care ne va cuceri și ne va determina să pornim în descoperirea lui Zola. Pe alocuri sarcastic, autorul știe cum să-și îmbine ideile, cum să le corecteze, cum să facă fel și fel de trimiteri, cum să se concentreze pe problemele reale ale societății și cum să ne poarte într-o căutare și descoperire nemaipomenită. În Franța recent ieșită de sub dominație străină, averea devine principalul țel al nobililor și al burgheziei acelor vremuri. Cumva, averea este țelul principal, iar Zola vorbește deschis despre asta.
Cartea sa va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională și masiv distribuită în nenumărate state. Ulterior, el va deveni unul dintre cei mai importanți scriitori ai Franței. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2010), Univers (1998).