Romanul “Visul”, “Le Rêve”, în limba franceză, de Émile Zola, a apărut în anul 1888, la editura G. Charpentier & Cie, din Paris, Franța, fiind al șaisprezecelea volum din seria “Les Rougon-Macquart”, ce cuprinde douăzeci de titluri importante, în opera de față, acesta aducând încă o dată în prim plan tema religioasă, însă totul într-un ritm mai puțin violent decât în celelalte opere, astfel că, autorul alege aici să vorbească despre schimbările din religie și despre influențele mistice în schimbare, în perioada a doua a secolului al XIX-lea.
Laitmotivul romanului aduce în prim plan puritatea și ideea de recunoștință față de semenii din jur, mila fiind elementul care acaparează acțiunile personajului principal, cel care trece printr-o experiență asupritoare încă din copilărie, dar care ajunge să se încreadă în experiențe mistice, fiind absolut sigură că dragostea este totul și că ea poate vindeca cel mai negru suflet, însă, finalul nu ne oferă o perspectivă prea fericită.
În România, romanul apare în anul 1986, la editura Univers, din colecția Clasicii Literaturii Universale, în format broșat, iar printre alte edituri, putem aminti de editura Porus, 1992, în format broșat, editura Minerva, din colecția Biblioteca pentru toți, 1996, în format broșat sau editura Lira, din colecția Romanul de Dragoste, 2012, în format cartonat, având o traducere realizată de Nicolae Teică.
Émile Zola, s-a născut la data de 2 aprilie 1840, în Paris, Franța, fiind un scriitor francez, un adept al naturalismului și nu în ultimul rând un personaj important în ceea ce privește liberalizarea Franței.
La început, alege să lucreze ca funcționar la Librăria “Hachette”, acolo unde scrie articole artistice și literare, dar și articole politice, Zola fiind un important combatant în lupta pentru susținerea drepturilor și libertăților, trecând prin experiența unui exil, după ce se luptă cu autoritățile.
Prima operă publicată de Zola, apare în anul 1859, fiind o carte denumită “Povestiri pentru Ninon”, acesta arătându-și talentul de scriitor încă de la vârsta de 19 ani.
Printre cele mai de seamă opere ale autorului, putem aminti de “Averea familiei Rougon”, 1871, “Gervaise”, 1877,”Nana”, 1880 sau “Bucuria de a trăi”, 1884.
Romanul “Visul” de Émile Zola reprezintă un roman de dragoste, scris de autorul francez spre finalul vieții, având în minte ideea nobilă a recunoștinței față de semeni și a credinței întru ceva frumos și de neatins, ceva care ajunge să se concretizeze în final, dar care nu ajunge să bucure cititorul, tristețea fiind în final sentimentul debordant care rămâne prezent.
Povestea acestui roman, se concretizează în orășelul Beaumont-sur-Oise, autorul realizând o descriere complexă a acestuia, având în minte, imaginea unui alt orașel nordic, pe nume Cambrai, de care autorul se îndrăgostește la un moment dat și despre care alege să vorbească aici.
Eroina principală a romanului este Angélique Rougon, fiica Sidoniei Rougon, fiind abandonată de moașă și mai târziu, încredințată pe rând unei femei din zona Nièvre, apoi unei florării și în final unei familii de tăbăcari, pe nume Rabiers, aceștia alegând să se poarte urât cu aceasta și să o maltrateze în repetate rânduri.
După ce trece prin experiențe groaznice, Angélique, alege să fugă din sânul familiei Rabiers, fiind descoperită de o familie de broderi din zonă, iar Hubert, este cel care o învață pe tânăra Angélique, arta broderiilor și îi insuflă plăcerea pentru lectură, cartea “Legenda de aur”, fiind volumul care îi marchează destinul eroinei principale.
Are parte de un vis, după ce citește această carte, visându-și viitorul soț, Félicien apărând la un moment dat în viața acesteia, un pictor pe sticlă, ca o reprezentare a Sfântului Gheorghe în viața tinerei Angélique. Chiar dacă dragostea dintre cei doi se înfiripă, familiile acestora, nu sunt de acord cu căsătoria, fata suferind teribil din cauza acestui fapt, în final dragostea fiind cea care câștigă, însă dincolo de viață, tragedia făcându-și loc în acest peisaj de sfârșit de secol XIX.
Lucrarea a fost ecranizată în anul 1931, fiind regizată de Jacques de Baroncelli și avându-i în rolurile principale pe actorii Simone Genevois, în rolul Angelicăi și pe Jaque Catelain, în rolul lui Félicien.