Filtre:
Edituri
 Cugetarea(5) Cugetarea Georgescu Delafras(2) Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane(2) Minerva(1) Omniscop(1) Bibliotheca(1) Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa(1) Institului biblic si de misiune ortodoxa(1) ErcPress(1) Didactica si Pedagogica(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19362002
Limba
 Romana(16)
Coperti
 Brosate(12) Cartonate(3) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii

Filtrează
Carti Emilian Vasilescu
Ordonează
Pagina: 1
Carti Emilian Vasilescu
Despre Emilian Vasilescu

La 21 septembrie 1904, in satul Herasti, comuna Hotarele (judetul Giurgiu), s-a nascut Emilian Vasilescu. Parintii sai au fost invatatorul Nicolae Vasilescu si Elena, descendenta dintr-un lung sir de preoti. El a fost ce de-al treilea copil al familiei.

Dupa ce a terminat scoala primara, a urmat si absolvit cursurile clasei I la Liceul Cantemir Voda din Bucuresti. Aici a avut privilegiul de a-l avea profesor pe renumitul istoric Constantin Giurescu. Printr-un examen de diferenta a trecut la Seminarul Nifon Mitropolitul, unde a beneficiat de o bursa de studiu. Aici a infiintat si condus Societatea literara a elevilor Seminarului Nifon Mitropolitul.

Cand studia la Facultatea de Teologie din Bucuresti, a avut sansa sa beneficieze de sprijinul moral al eruditului, Ioan-Irineu Mihalcescu (profesor, preot, apoi mitropolit). Sub indrumarea acestuia si-a pregatit si teza de licenta in teologie, intitulata Contributie la studiul sentimentului religios la romani. In aceasta teza a combatut, cu argumente temeinice, teza sociologului si psihologului Mihai Ralea conform careia poporul roman este nereligios. In cursul anului 1935 aceasta teza a fost publicata partial in patru foiletoane din ziarul Universul (agina Bisericii).

Intre anii 1929 - 1932, odata obtinuta bursa de studii la Facultatea de teologie protestanta din Paris, a frecventat cursurile si seminarele a cinci discipline de teologie sistematica si filozofie religioasa. In aceasta perioada l-a avut ca indrumator pe decanul acestei facultati, Raoul Allier, cunoscut indeosebi pentru lucrarile sale de psihologie religioasa. Tot sub indrumarea acestuia a pregatit si redactat, in limba franceza, patru lucrari de seminar pentru doctoratul in teologie. Aceste lucrari, traduse ulterior in limba romana, au fost publicate in unele reviste bisericesti si incluse in volumul intitulat Probleme de psihologie religioasa si filozofie morala.

Tot in aceasta perioada a frecventat cursuri si a promovat examene la Facultatea de Litere a Universitatii din Paris, avand profesori ilustri, ca Henri Delacroix, Georges B. Dumas si altii; a obtinut doua dintre cele patru certificate de studii superioare de filozofie: cel de Morala si Sociologie si cel de Psihologie.

In luna octombrie a anului 1938 a devenit si licentiat Facultatii de litere a Universitatii din Bucuresti, specialitatea Filozofie, pe baza certificatelor de studii superioare de la Facultatea de litere a Universitatii din Paris. La acestea s-au adaugat alte cateva examene trecute la catedrele detinute la data respectiva de profesori eminenti, cum au fost C. Radulescu-Motru si P. P. Negulescu.

Pana in anul 1977 a predat la Academia teologica din Sibiu si la Institutul teologic din Bucuresti. De asemenea, a fost autor a numeroase lucrari de Apologetica, Filosofie si mai ales de Istoria religiilor. La 19 iunie diaconul profesor a murit, inainte cu un an avand bucuria sa poata participa la serbarea organizata de colegii si studentii Institutului teologic universitar din Bucuresti cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani. A fost inmormantat impreuna cu sotia sa, profesoara Maria Ionescu, in Biserica Belvedere din cartierul bucurestean Regie.

Lucrari: Suflet si viata. Probleme de psihologie religioasa si filozofie morala 1933; Istoria religiilor, Interpretarea sociologica a religiei si moralei. Scoala sociologica franceza; Interpretarea sociologica a religiei si moralei, Scoala sociologica franceza (1936); Educatia morala prin lecturi, Bucati alese din scriitorii romani si straini, vol. I (1934), vol. II (1936); Ravna casei tale (1940); Probleme de psihologie religioasa si filosofie morala (1941); Apologeti crestini (1942); Anton Holban; Irineu Mihalcescu (impreuna cu alti autori).
Cărți populare scrise de Emilian Vasilescu: Istoria religiilor

sus