Filtre:
Edituri
 Eminescu(9) Du Seuil(5) Pentru Literatura Universala(2) Univers(2) Orion(2) Junimea(2) Seuil(1) J ai lu(1) Romhelion(1) Minerva(1) Lider(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (4)  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
19522002
Limba
 Romana(20) Franceza(7)
Coperti
 Brosate(22) Cartonate(3) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Romanul de Dragoste(8) Le Livre de Poche(4) Globus(1) Romantica(1) Biblioteca pentru toti(1)

Filtrează
Carti Emmanuel Robles
Ordonează
Pagina: 12
Carti Emmanuel Robles
Despre Emmanuel Robles

Emmanuel Francois Robles s-a născut pe 4 mai 1914 la Oran, în Algeria. Provenit dintr-o familie de muncitori de origine spaniolă, Emmanuel Robles a devenit un romancier şi dramaturg cunoscut, lucrările sale inspirându-se din vremurile de război şi tulburări politice cărora scriitorul le-a fost martor în Europa şi nordul Africii. O temă recurentă a textelor sale este rezistenţa eroică a personajelor în faţa celor care-i chinuiesc pe plan politic sau social. Totuşi, protagoniştii cărţilor sale sunt rebeli ce ştiu să-şi savureze scurtele perioade de fericire înainte ca destinul implacabil să-i copleşească.

Studiile şi le-a făcut în Alger, la Şcoala Normală. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, Emmanuel Robles a fost încadrat în forţele aeriene ale Franţei şi ca traducător de limba spaniolă pentru Comandamentul Suprem al Foţelor Aliate pentru operaţiunile din zona Mediteranei.  L-a cunoscut pe Albert Camus în 1937 în timp ce-şi făcea serviciul militar la Blida, unde se integrase în grupul format în jurul librarului şi editorului Edmond Charlot, care-i publicase deja o carte lui Camus. Robles lucrează ca reporter pentru ziarul Alger Republicain, unde Camus era redactor şef. Publică două romane, în foileton. În paralel, se înscrie la Facultatea de Litere. Războiul îl împiedică să-şi continue studiile şi devine traducător şi interpret al armatei, până când generalul Bouscat, comandantul forţelor aeriene ale Africii de Nord, îl numeşte corespondent de război in 1943. Aceasta este o perioadă foarte intensă, bogată în evenimente, el trecând inclusiv prin emoţiile puternice ale câtorva accidente aviatice. În 1958 escaladarea conflictului militar din Algeria îl obligă să plece la Paris, unde se va dedica descoperirii şi publicării tinerilor scriitori africani. Se străduieşte să-şi câştige traiul scriind şi colaborează cu diverse ziare ce apar zilnic sau săptămânal. Cuprins de nostalgia Algeriei, se întoarce în ţara natală în 1947 şi fondează publicaţia Forge. Emmanuel Robles. Continuă să publice romane şi apare şi prima sa piesă de teatru, Montserrat, o poveste a unui tânăr ofiţer spaniol care preferă să moară pentru eliberarea Venezuelei decât să trădeze locul în care se ascundea Simon Bolivar.

Pe lângă faptul că se dedică scrisului, Emanuel Robles şi călătoreşte mult, din Mexic până în Japonia. După aceasta, îşi va îndrepta atenţia spre cinematografie, lucrând chiar şi la o adaptare pentru ecran a cărţii lui Camus, Străinul. Va muri pe 22 februarie la Boulogne, Franţa.

sus