Enciclopedia Britannica este cea mai veche astfel de lucrare redactată în limba engleză. Articolele sale sunt considerate de încredere, iar reputația lucrării este una foarte buna la nivel mondial.
Prima ediție a fost publicată în perioada cuprinsă între 1768-1771, iar informațiile au fost structurate în peste 40.000 de articole, scrise de numeroși experți din întreaga lume. În anticariatul Printre Cărți sunt disponibile mai multe ediții ale celebrei enciclopedii, volumele de la Litera (2010), dar și câteva dicționare enciclopedice cu informații prețioase de la Editura DeAgostini (2008).
În anul 2012, pe fondul dezvoltării tehnologice și a utilizării internetului, editura decide să suspende varianta tipărită a enciclopediei. Cea din urmă ediție tipărită avea să apară în 2010, structurata în 32 de volume. Motivul acestei decizii are la bază apariția Wikipedia, care, prin accesul gratuit a dus la stagnarea vânzărilor pentru enciclopediile pe hârtie. Căci, în zilele noastre, informația se află la un click distanță și este accesibilă oricui.
Informația este pretutindeni și tot ce trebuie să facem este să ne alegem o sursă. Câți dintre noi urmărim știrile sau citim ziarul? Prea puțini. Este mult mai simplu pentru generațiile moderne să acceseze o pagină web, să dea câteva click-uri și, aproape instant, să primească informația dorită. Același lucru s-a întâmplat și cu ediția tipărită a cunoscutei enciclopedii, iar hârtia a fost înlocuită de un ecran.
Prin urmare, compania care editează Enciclopedia Britannica se vede obligată să găsească o soluție, să se reorienteze, să ofere cititorului ceva nou, să se adapteze la modernitate.
La finele lui 2012 se decide transpunerea articolelor în online, completate cu fișiere media, imagini și alte „artificii” care au menirea să stârnească interesul publicului. Această variantă electronică este la îndemâna oricui în baza unui abonament care costă 70 de dolari pe an. Numeroși cârcotași au reacționat negativ la această decizie, blamând conducerea editurii pe motiv că pune la dispoziție materiale sub formă gratuită. Lucru imposibil și de neînțeles, printre altele, căci este de prisos să amintim că informațiile regăsite în paginile enciclopediei sunt rezultatul muncii a peste 1500 de experți din întreaga lume. Diferența dintre Enciclopedia Britannica și Wikipedia este colosală. Căci, pentru cea din urmă oricine poate completa cu informații, fie ele verificate în prealabil sau nu. Pentru Britannica însă, studiile și cercetările sunt intensive și stau la baza fiecărui articol.
Revista „Time" avea să numească Britannica drept „Părintele Bibliotecii", notând faptul că nicio altă enciclopedie nu poate concura cu legendara scriere. Atât de celebră avea să ajungă Enciclopedia Britannica încât specialiștii au concluzionat că nu poate fi egalată. În 2009 este încadrată în topul celor 10 super-branduri din Marea Britanie.