Eric Ambler s-a născut pe 27 iunie 1909 la Londra într-o familie de artiști. Când era copil participă împreună cu ei la spectacolele de teatru de păpuși, însă el a decis să urmeze alt drum. A terminat facultatea de inginerie dar trăind într-un mediu al artei, a încercat cu pași mici să ajungă și el pe culmile succesului. A lucrat la o agenție de publicitate pe postul de copywriter, apoi s-a mutat la Paris unde s-a căsătorit cu Louise Crombie. Aici a și început să scrie, în special lucrări ce aveau legătură și situația politică din întreaga lume. În al Doilea Război Mondial a servit pe postul de soldat regal, însă datorită talentului său cu camera de filmat, a ajuns fotograf. Imediat după ce lupta s-a încheiat a început să producă filme alături de Joan Harrison, ce îi va deveni soție un an mai târziu.
Printre cele mai cunoscute opere se numără Lumina zilei, Un sicriu pentru Dimitrios și Erou fără glorie, iar pe lista filmelor avem The cruel sea (ce a primit o nominalizare la Oscar), serialul Checkmate și Encore.
Romanul "Epitaf pentru un spion" a apărut pentru prima dată în 1938 la editura londoneză Hodder&Stoughton. În limba română apare în 1970 la editura Univers, ediție ce va fi urmată de Editura AMB în 1993 și Curtea Veche în 2010.
Facem cunoștință cu Josef Vadassy, un refugiat de origine maghiară ce nu aparține nici unui partid și nici unei țări. S-a născut în orașul Szabadka ce o vreme a aparținut Ungariei, însă după tratatul de la Triatlon a devenit al Iugoslaviei așa că nimeni nu a mai vrut să ii reînnoiască pașaportul fiindcă nu știau ce să scrie pe el. Ajunge totuși într-o bine meritată vacanță în Franța și după ce face filmulețe și poze le duce în sfârșit la developare. Se pare că ceva nu mersese cum a plănuit pentru că pe rola de film se aflau imagini ale forței navale din apropiere. Este arestat imediat sub motivul de spionaj însă după o anchetă amănunțită poliția își dă seama că el nu are ce căuta pe lista de suspecți. Cineva din hotelul său avea o cameră identică și probabil le-au încurcat între ele, dar întrebarea era cine?! Vadassy se întoarce la hotel pentru a găsi adevăratul făptaș, dar cu o condiție, dacă nu îl găsea era deportat și omorât. Cartea conține imagini detaliate ale lagărelor, ziarelor de stânga și a partidelor din acea vreme. Un alt lucru interesant este faptul că vom găsi dialoguri din viața reală a lui Ambler, bazate pe conversații cu refugiați.
Romanul a fost adaptat sub numele de Hotel reserve în 1953 și în regia lui Lance Comfort.