Apărută pentru prima dată în anul 2002, cartea lui Eric Emmanuel Schmitt va impresiona audiența de pretutindeni și va emoționa puternic. Oscar este un băiat de numai 10 ani, care își petrece zilele în spital din pricina unei boli incurabile. Deși i se ascunde inițial adevărul cu privire la boala sa, băiatul află într-o bună zi că mai are numai câteva săptămâni de trăit. La aflarea veștii, Oscar decide să nu vorbească cu nimeni, este dominat de tristețe și melancolie, iar singurele gânduri sunt despre moartea iminentă care îl urmărește. Singura sa tovarășă de suferință este o asistentă în vârstă pe care băiatul o denumește duios Tanti Roz. Femeia are un trecut palpitant și o poveste de viață incredibilă, iar tânărul erou este încântat de istorisirile femeii.
Astfel, Tanti Roz devine ghidul lui Oscar în această lume efemeră. Băiatul trăiește cele mai frumoase clipe, își retrăiește copilăria și adolescența, ba chiar cunoaște fiorii primei iubiri. Schmitt reușește să aducă lumina și speranță în viața scurtă a tânărului erou și, prin intermediul asistentei, creează o lume nouă, o lume frumoasă și diferită.
Oscar știe că va muri și acceptă această realitate a vremurilor sale. Moartea apare ca o eliberare, iar băiatul se împacă cu gândul că va trebui să își ia la revedere de la toți cei dragi, să își uite grijile, să învețe să piardă și să învețe să iubească. Emoția plutește deasupra întregii povești, iar Oscar este îndrăgit de toți cititorii. Schmitt delimitează ușor realitatea de ficțiune și utilizează flashback-uri care ajută cititorul să înțeleagă mai bine povestea.
Oscar și Tanti Roz au o legătură specială și comunică într-un fel aparte. Așadar, de pe patul de spital, copilul reușește să călătorească imaginar, să își facă prieteni, să își trăiască viața pe care boala i-a furat-o. Finalul va fi previzibil, dar trist și greu de asimilat de mintea umană sensibilă la astfel de șocuri. Oscar pleacă într-o lume mai bună, dar pleacă senin și împăcat, cunoscător de toate și împlinit pe toate planurile.
Tanti Roz și-a îndeplinit misiunea, a fost un real ajutor pentru micuțul luptător și i-a fost alături până în ultimele clipe. Schmitt reușește să impresioneze până la lacrimi publicul, iar imaginea celor două lumânări din final care ard nestingherite ne va marca multă vreme.
Lectura nu va fi ușoară, ba din contră, va avea un puternic impact emoțional. Adaptată pentru piese de teatru, filme și desene animate, cartea este catalogată drept una dintre cele mai sensibile povesti ale literaturii universale și opera care i-a adus celebritatea mondială lui Schmitt.
La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale celebrului roman: Humanitas (2002), Humanitas (2012).