Romanul “Ninja”, de Eric Van Lustbader, a apărut în anul 1980, la editura M Evans & Co, din Statele Unite, fiind un roman ce trasează câteva coordonate importante ce țin de mister, răzbunare, dragoste sau crimă, autorul plasând în acest prim roman din serie, povestea lui Nicholas Linnear, cel care poartă și numele acestei serii de romane.
Fiind primul roman din seria închinată personajului central, oferă un soi de descriere amănunțită a începuturilor acestui carismatic personaj, un erou ce este crescut de o familie anglo-chineză și care ajunge să fie acaparat de experiențe marcante din universul tehnicilor de luptă, în spatele acestei consolidări a personajului central, stând vărul acestuia, Saigō, care încearcă de fiecare dată să devină mai bun ca Linnear, cei doi învățând tehnici de luptă “ninjutsu” diferite.
Pe lângă acest fir al evenimentelor din operă, autorul realizează o prezentare intensă a tehnicilor mistice și a tradițiilor japoneze, acesta dorind să facă o paralelă prin această operă, cu cea mai importantă carte a lui Miyamoto Musashi, împărțind romanul în cinci părți, ca o trimitere spre cele cinci inele prezentate de acesta în așa numita “Cartea celor cinci inele”.
În România, romanul apare în anul 1992, la editura Elit Comentator, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul, altă ediție, fiind publicată în anul 2005, în format broșat.
Eric Van Lustbader s-a născut la data de 24 decembrie 1946, în New York, Statele Unite, fiind un însemnat scriitor și profesor, acesta fiind angajat în sistemul educațional american, înainte de a ajunge scriitor cu normă întreagă.
După ce finalizează studiile liceale, la “Stuyvesant High School”, din New York, acesta urmează Universitatea “Columbia College”, din Manhattan, obținând în final o diplomă de licență în sociologie.
Începuturile se leagă de educație, fiind profesor, iar mai apoi, ajunge să scrie pentru revista “Cashbox”, legând mai multe prietenii temeinice cu importante personalități ca Elton John sau ca David Bowie.
Fiind o fire foarte creativă și plină de imaginație, este încurajat de oamenii din jur înspre clădirea unei cariere de scriitor, prima sa operă fiind publicată în anul 1977, atunci când realizează primul său ciclu denumit “Sunset Warrior”.
Printre cele mai de seamă titluri din universul literar al autorului, putem aminti de “Jian”, 1986, “White Ninja”, 1990, “Moștenirea lui Bourne”, 2004, serie adaptată cinematografic, sau “Ultima zăpadă”, 2010.
Romanul “Ninja”, de Eric Van Lustbader reprezintă o lucrare ce începe o adevărată saga despre personajul Nicholas Linnear, opt titluri, fiind prezente în acest ciclu, ultimele două având parte și de câte un suport electronic.
Personajul central se află în acest roman în mijlocul unor culturi diferite, acesta fiind jumătate caucazian, jumătate oriental, astfel că, ajunge să fie atras într-o luptă cu el, precum și cu cei din jur cu care interacționează, răzbunarea, pasiunea și ura, fiind elementele care îl acaparează pe acesta.
Autorul își propune creionarea unei opere vizuale, foarte bine evidențiate, oferind detalii desprinse din cultura orientală, japoneză, precum și detalii din artele marțiale, elemente duse până în pragul profund filosofic în concepție niponă.
Primii pași ai lui Linnear în cultura japoneză, se leagă de învățarea tehnicilor de luptă elementare, ca “aikido”, “iai-jutsu” sau “kenjutsu”, acesta ajungând în timp să fie foarte bun în ceea ce face, vărul acestuia, Saigō, devenind foarte furios pe parcursul rapid spre supremație a acestuia.
După ce Linnear, ajunge să devină un ninja complex, fiind un adevărat “haragei”, ajunge să se mute în America, acolo unde duce o viață normală, până când se îndrăgostește de Justine, după acest moment, totul schimbându-se în viața eroului.
Mai multe crime misterioase, ajung să îi pună un semn de întrebare lui Linnear, având în vedere modul în care crimele au fost săvârșite, astfel că, acesta ajunge să lucreze în slujba oamenilor legii, totul pentru a afla cine se află în spatele acestor crime răzbunătoare.
În anul 1980, producătorii Richard D. Zanuck și David Brown, au început adaptarea cinematografică a operei, însă, după mai multe probleme legate de scenariu, aceștia au renunțat la adaptare, mergând către alte proiecte în cadrul altor producători din industria filmului.