A câștigat două premii Oscar și a fost desemnat unul dintre cei mai prolifici scriitori germani. Printre operele sale se numără Soroc de viață și soroc de moarte, Iubește pe aproapele tău sau Trei camarazi. Vorbim despre Erich Maria Remarque ce s-a născut pe 22 iunie 1898 și a trăit timp de 72 de ani în care a experimentat ce alții o fac în două vieți. A studiat la Seminarul Pedagogic Catolic până la izbucnirea războiului când a fost obligat să se înroleze în armată. După trei ani se va retrage din cauza problemelor de sănătate însă experiența avută îl va inspira să scrie "Nimic nou pe frontul de Vest". De asemenea a fost decorat cu medalia Crucea de Fier, clasa I. Se va întoarce la meseria de profesor și va începe să citească filosofia lui Nietzsche, ceea ce îi va da avânt în a deveni autor. În 1920 publică prima carte, Cuibul visurilor, pe care a scris-o suferind în vremea războiului. În 1933 îi vor fi arse public toate cărțile iar cele ce le va publica după vor fi interzise sau cenzurate. Întotdeauna a abordat teme ce nu erau pe placul tuturor, mai ales a regimurilor totalitare, dar partea bună este că acum ne putem bucura de orice roman la maxim.
Romanul "Întoarcerea din război" a fost publicată pentru prima dată în ziarul Vossiche Zeitug în 1930, urmând apoi să fie publicată cartea la editura germană Propylaen Verlag în anul 1931. În limba română apare în 2013 la editura Vivaldi și în 2021 la Polirom. În 1937 apare și adaptarea cinematografică unanimă în regia lui James Whale însă ,la fel ca și cartea, va fi interzis pe toată perioada de dominație a regimului nazist.
Așa cum ne-a obișnuit, Erich Maria Remarque a reușit să uimească cu povestirile sale bazate pe războaie și vieți greu încercate. Primul cu care a reușit să dea lovitura a fost "Nimic nou pe frontul de Vest" iar la câțiva ani distanță a apărut și așa zisa continuare. Personajele sunt complet diferite însă munceau în același loc și adesea își aminteau de cei din partea anterioară. Singurul ce apare în ambele cazuri este Tjaden, membrul companiei a 2-a. Ne-a fost prezentat cum soldații nu mai știau ce înseamnă viața de după război, cum ofițerii stăteau departe de orice pericol și cum teroarea din prima linie nu poate fi întrecută de nimic. După ce au trecut câteva săptămâni de la aceste incidente, Imperiul German a căzut și astfel s-a terminat și Primul Război Mondial. Tinerii germani acum se putea întoarce la ce au fost odată, dar mai știa cineva cum este să fi liber? Erau atât de pesimiști și aveau impresia că oamenii de acasă au provocat războiul pentru că trăiau într-o societate dereglată. Poate că cel mai greu era să învețe ce înseamnă iubirea din nou, sau ce este pacea, pentru că haosul din mintea lor încă nu luase sfârșit.