Erich Maria Remarque este unul dintre cei mai renumiți scriitori ai veacului său, iar scrierile sale sunt pline de suspans și cu un puternic accent istoric. Scrie cu patos despre război, despre suferințele poporului evreu în vremea lui Hitler și este renumit, îndeosebi, pentru lucrarea Nimic nou pe frontul de vest. Personajele lui Remarque sunt deosebite, copleșitoare, pline de farmec și menite să ne determine să le urmărim intens, până la ultimele pagini. Adesea, scrierile sale sunt realiste și dureroase, iar istoria și ficțiunea se vor îmbina magistral în scrierile pe care acesta le aduce în fața noastră.
În centru scrierii se află un veteran de război celebru, care reușește să-și găsească acum liniștea, la finele celui de-al Doilea Război Mondial. El va reuși să aducă în prim plan povestea sa și, cu ajutorul naratorului, va fi iubit de public. Când ne așteptam mai puțin, scrierea se complică și incursiunea eroului va fi una grea și dureroasă. Treptat, ne vom adapta la ritmul alert al scriitorului și vom avea de-a face cu fel și fel de răsturnări de situație, iar cititorul este purtat într-o reverie stranie, despre moarte și dragoste, război și libertate, regăsire și iertare.
Acțiunea se petrece într-un ghetou, iar viața eroului este presărată cu nenumărate evenimente triste, care ne vor șoca și ne vor determina să ne dorim să înțelegem mai bine trecutul și impactul pe care nazismul a avut-o în societatea veacului. Cu un ușor caracter politic, cartea ne trimite într-o perioadă înfiorătoare, care a marcat generații.
Spre deosebire de celelalte scrieri semnate de Remarque, aceasta a fost ușor ignorată de intelectualii veacului și de masa critică. Astfel, ea intră într-un con de umbră și va fi evidențiată mai târziu, după moartea autorului. Alături de Nimic nou pe frontul de vest și Trei camarazi, aceasta este una dintre cele mai bune lucrări pe care autorul le-a adus în literatura universală. Relațiile eroului cu femeile, iubirile și emoțiile acestuia sunt toate aduse în prim plan, iar noi asistăm curioși la această revărsare de lecții de viață. Portretul lui Hitler, avid de putere, domnește deasupra eroului, iar lumea se sfărâmă în fața personajelor, care se prind cu forță de orice vis, numai pentru a reuși să atingă libertatea mult visată. Murdăria și tristețea ne lovesc încă de la început, iar amărăciunea personajului ne va purta departe, în vremurile Holocaustului.
Deși știm atât de multe despre acest subiect, vom fi cuprinși de teamă și curiozitate la fiecare pagină.
Romanul va fi tradus în mai multe limbi de circulație internațională, iar autorul va căpăta o faimă nemaipomenită. Ulterior, aceasta va fi distribuită în mai multe ediții și reeditări, iar publicul va fi încântat să o descopere. Adesea, romanul este interpretat în mai multe feluri de criticii veacului, iar Remarque este adulat și criticat depotrivă. Lucrarea prezentă este diposnibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Meridiane (2001), Polirom (2005), Humanitas (2003).