Născut într-o suburbie a orașului Chicago, într-o familie de medici, Ernest Hemingway avea să fie unul dintre cei mai apreciați scriitori ai tuturor timpurilor. Fără să își finalizeze studiile, pleacă într-un oraș nou și se angajează ca reporter la o gazetă locală. Aici își descoperă pasiunea pentru scris care, alături de aceea pentru pescuit, îl va urmări întreaga viață.
Implicarea sa și contextul politic favorabil îl determină să se implice activ în fel și fel de activități. Astfel, în timpul Războiului Civil din Spania va fi corespondent al unei importante publicații.
Târziu, după ce călătorește prin Spania, Italia și Franța, Hemingway își dă seama că scrisul este adevărata sa menire. Astfel, își scrie memoriile de pe front, iar operele de bătrânețe vor conține și ele o puternică tentă autobiografică.
Poate cel mai important și renumit roman al său, „Bătrânul și marea", este una dintre capodoperele literaturii universale. Filosofia de viață a autorului este simplă, dar uriașă și greu de descifrat pentru cititorul de rând. Ideea de bază a romanelor sale este întotdeauna legătura omului cu natura și întreținerea acesteia. Hemingway avea să mărturisească într-un interviu că pasiunea pentru pescuit a izvorât în momentul unui episod crucial din copilărie. În operele sale, bătălia omului cu forțele naturii, ori cu vietățile pământului semnifică lupta pentru supraviețuire, pentru libertate și pentru putere.
„Insulele lui Thomas Hudson” este unul dintre romanele mai puțin de ale lui Hemingway. Publicat după moartea scriitorului, opere are puternice nuanțe autobiografice și se concentrau strict asupra dezvoltării morale a eroilor. Apărută pentru întâia oară în 1970, cartea este un răspuns al autorului în fața criticilor primite pentru romanul anterior, „Across the River".
Cartea este o călătorie fascinantă spre regăsire, o luptă a protagonistului, Thomas Hudson, către împlinirea supremă. Pe de altă parte, eroul se află într-o permanentă confruntare cu un dușman închipuit, într-o goană continuă pentru autodepășirea fricii. Căci, este important să menționăm, dar eroul lui Hemingway este înspăimântat doar de ideea unor viitoare dezamăgiri. În universul său se zbat două entități aflate în antiteză, iar țelul final este pacea spirituală.
Pe parcursul romanului, Hemingway face câteva opriri interesante. Astfel, ne vorbește despre iubire și iertare, ba chiar face o scurtă referire la sfera religioasă și la importanța sa în viața de zi cu zi. Imaginea unor insule suspendate undeva în largul mării îl va urmări pe cititor pe parcursul întregii lecturi, iar captivitatea peștelui este captivitatea omului însuși.
Romanul este răscolitor, iar personajul atinge o profunzime extraordinară. Hemingway are darul de a transforma orice într-o poveste, iar maniera sa de evocare a unor fapte banale este greu de depăși de orice alt scriitor. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Elit Comentator (1993), Univers (1980).