Filtre:
Edituri
 Stiintifica si Enciclopedica(6) Junimea(2) Demiurg(1) Polirom(1) Didactica si Pedagogica(1) Stiintifica(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)  5 - 10 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19722005
Limba
 Romana(12)
Coperti
 Cartonate(7) Brosate(5)
Colectii
 Collegium(1) Humanitas(1) Mica Biblioteca Etica(1)

Filtrează
Carti Ernest Stere
Ordonează
Pagina: 1
Carti Ernest Stere
Desore Ernest Stere

Filosof si pedagog roman cu un aport semnificativ in domeniile educatiei si gandirii filosofice. Nascut pe 4 aprilie 1912 in comuna Araci, judetul Neamt, intr-o familie de invatatori, Stere a fost influentat inca din copilarie de atmosfera invatamantului si de preocuparile intelectuale. A urmat studii universitare la Facultatea de Filosofie si Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti, absolvind in anul 1936. De-a lungul carierei sale academice, Stere si-a indreptat atentia spre filosofie si pedagogie, preocupandu-se de teoriile si practicile educationale. In perioada interbelica si in anii urmatori celui de-al Doilea Razboi Mondial, Stere a fost implicat activ in viata culturala si academica a Romaniei.

A fost profesor la diverse institutii de invatamant din Bucuresti si din tara, contribuind la formarea multor generatii de tineri ganditori. Prin scrierile sale, conferinte si activitatea didactica, Ernest Stere a promovat o abordare holistica a educatiei, subliniind importanta formarii individuale si a dezvoltarii spirituale a fiecarui elev. A sustinut ideea ca educatia ar trebui sa vizeze nu doar acumularea de cunostinte, ci si cultivarea capacitatilor intelectuale, creativitatii si sensibilitatii morale. In paralel cu activitatea sa academica, Stere a fost un prolific autor si publicist, contribuind cu numeroase articole, eseuri si carti in domeniile filosofiei si pedagogiei. Lucrarile sale au acoperit o gama larga de subiecte, de la teoria cunoasterii si filosofia educatiei la etica si estetica.

In anii 1950, in contextul regimului comunist instalat in Romania, Stere a trebuit sa-si adapteze activitatea la cerintele impuse de regimul totalitar. Cu toate acestea, a reusit sa-si pastreze integritatea intelectuala si sa-si continue activitatea didactica si de cercetare in limitele posibilitatilor oferite de regimul autoritar. Dintre lucrarile sale amintim: Gindirea etica in Franta secolului al XVII-lea (1972), Doctrine si curente in filosofia franceza contemporana (1975), Din istoria doctrinelor morale (I-III, 1975-1979; reeditare Polirom), Arta si filosofie (1978).

In anul 1979, filosoful s-a stins din viata, lasand in urma o mostenire intelectuala valoroasa. Prin contributiile sale semnificative in domeniul filosofiei si al educatiei a influentat si inspirat generatii intregi de ganditori si educationalisti. A primit numeroase premii si distinctii pentru contributiile sale deosebite in promovarea cunoasterii si in dezvoltarea educatiei in Romania. Ernest Stere ramane una dintre figurile remarcabile ale culturii romanesti, iar munca si gandirea sa continua sa inspire si sa influenteze si in prezent.

Opera: Istoria filozofiei antice si medievale; Trilogie filosofica: Adevar si cunoastere, In cautarea unei definitii a omului, Cultura ca idee si forma; Gandirea etica in Franta secolului al XVII-lea; Din istoria doctrinelor morale; Arta si filosofie; Doctrine si curente in filozofia franceza contemporana; Studii si articole.
Cărți populare scrise de Ernest Stere: Din istoria doctrinelor morale

sus