Roman științifico-fantastic de renume mondial, avea să fie extrem de apreciat și distribuit în mai multe state la numai câteva săptămâni de la apariție. Scrierea este una dintre cele mai de preț lucrări din cariera autorului Ernst Junger, care se remarcă printr-o incursiune extraordinară în lumea istoriei și literaturii. Este interesat de literatură încă din vremea copilăriei, iar primele sale lucrări sunt rodul imaginației sale debordante. Adesea, se raportează diferit la lumea în care trăiește și dă naștere unor scrieri de-a dreptul extraordinare deși utopice și nerealiste.
Prima lucrare îi va aduce succesul moderat, iar pledoariile pe care le ține în mai multe universități ale lumii vor contribui la formarea identității sale de mai apoi. Este interesat de științele exacte, de artă și cultură și călătorește în mai multe locuri, numai pentru a-și extrage sursele de inspirație și a-și construi personajele. Trage linie după fiecare experiență care îl marchează și reușește să adune fel și fel de idei și sentimente în romane care vor fi extrem de apreciate la scară globală.
Culegerea de proză scurtă, Albine de sticlă, este una dintre cele mai curajoase mărturisiri personale ale scriitorului, care, de-a lungul vremii, s-a lăsat influențat de Goethe. Cumva, cartea are la bază experiențe proprii, pline de sens și menite să ne schimbe percepția pe care o aveam asupra lumii. Cel de-al Doilea Război Mondial avea să-l marcheze puternic pe scriitor, care pare să-și păstrat vii toate amintirile și să le fi reunit acum în acest material incredibil.
Cartea este, de fapt, o incursiune în vremuri mărunte, grele și pline de dificultăți, în vremuri marcate de sărăcie, iar eroii sunt nevoiți să facă față la tot felul de provocări interesante. Cartea este un manuscris pentru maturizare, o pledoarie pentru viața simplă, dar trăită cu ardoare și întru împlinire. Departe de lumea de astăzi, povestea are mai multe metafore și incursiuni sensibile, iar emoția se transmite de la o pagină la alta.
Deși este o scriere în proză, fără acțiune, ne va șoca și uimi deopotrivă, iar autorul are darul de a contura cu ardoare fel și fel de idei, aparent banale. Războiul, tristețea, melancolia și drama, toate acestea se îmbină magistral și sunt menite să contureze un univers liric extraordinar. Cumva, suntem purtați în trecut și luăm parte la răsturnări de situație care mai de care mai stranii și mai ciudate. O natură stranie, zugrăvită atent cu bagheta unui pictor magic, este surprinsă în povestea noastră și ne determină să privim dincolo de aparențe și să ne emoționăm la unison.
Cartea va fi foarte bine primită pe piața de carte, va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și va deveni una dintre cele mai bine vândute scrieri semnate de scriitorul nostru. Ulterior, autorul este renumit și pentru alte scrieri, care îi va oferi faima mondială. Astăzi, lucrarea poate fi găsită în mai multe ediții pe site-ul nostru, după cum urmează: Polirom (1997), Polirom (2001).