Erskine Preston Caldwell s-a născut pe 17 decembrie 1903 într-un mic sătuc din statul Georgia U.S.A. Familia sa era una educată, tatăl făcând parte din sinod iar mama sa fiind învățătoare, așa că nici el nu avea cum să ajungă altfel decât un intelectual. Când a ajuns la colegiu a început să scrie scurte povestiri despre vecinii săi, iar în 1929 a publicat primul său roman numit ”The bastard”. Nu i-a adus prea mult succes, însă nu s-a lăsat păgubaș și a continuat să scrie zeci de romane despre viața americanilor de la începutul secolului. A luptat în Al Doilea Război Mondial iar după ce s-a întors cu bine, și-a planificat anul în așa fel încât 6 luni să călătorească și să țină un jurnal iar 6 luni să stea cu familia. Autorul, un fumător înrăit, moare pe 11 aprilie 1987 din cauza mai multe probleme la plămâni. Casa sa din Georgia a rămas muzeu deschis unde îi puteți vedea jurnalele nepublicate și schițele.
Romanul ”Drumul tutunului” a fost publicat în 1932, original în limba engleză. Pe site-ul nostru poți găsi prima ediție publicată în limba română (editura Forum, 1945) precum și ediția din 1993 oferită de editura Venus.
Marea Depresie, o perioadă ce a schimbat viața a milioane de oameni, chiar și viața lui Lov Bensey care a mers e jos 10 kilometri pentru a da jumătate din salariu zilnic pe un sac de lemne pentru iarnă. În drum spre casă, se oprește la familia Lester pentru a discuta despre fiica lor Pearl și probleme ce le întâmpină. În acest episod vom cunoaște o familie numeroasă care muncește pentru Lov în ideea de a putea fura lemne. Facem cunoștință și cu Bessie, o fată credincioasă ce ține predici la biserică dar cu care natura nu a fost prea generoasă astfel că fața ei este destul de deformată. În ciuda acestui fapt, Jeeter este atras de ea dar fata îl preferă pe Dude pe care îl și cere în căsătorie. Dude, un tânăr rebel, este mult mai atras de noul ei automobil, așa că Bessie aleargă spre casă pentru a-l întreba pe Dumnezeu dacă sunt sortiți unul pentru celălalt înainte să facă vreun pas greșit.
Familia începe să o ducă din ce în ce mai rău dar Jeeter refuză să se mute la oraș pentru a lucra într-o fabrică de bumbac, el vrea să muncească pe propriul său pământ! Cu toate acestea îi este frică că dacă va muri, va ajunge fix ca tatăl său care înainte de înmormântare a fost mâncat de șobolanii din hambar. Ada, sora lui, vrea doar să nu fie îngropată în rochia urâtă cu care umblă de câțiva ani, iar aceste idei le fac viața și mai grea. Dude și Bessie ajung să se căsătorească și să cumpere o nouă mașină cu care vor călători în întreaga lume dar norocul nu este de partea lor. Odată cu aceste evenimente destul de fericite, membrii familiei cad într-un haos necontrolat din care cu greu vor mai ieși vreodată.
Romanul a fost adaptat în piesa de Broadway a lui Jack Kirkland în 1933 și în filmul cu același nume în regia lui John Ford din 1941.