Autor renumit pentru numeroase scrieri și tratate, avea să cucerească piața internațională și să devină unul dintre cei mai renumiți din branșa sa. Ulterior, este recunoscut pentru cercetările pe care le face și pentru pledoariile pentru știință și regăsirea sinelui. Adesea, urmărește fel și fel de experimente și tratează cu pasiune cercetările colegilor de breaslă. Călătorește în regiuni îndepărtate și cunoaște personalități care îl vor influența în diverse aspecte. Este interesat și de psihologie, dar și de comportamentul uman sub diferite surse de presiune.
În controversatele sale scrieri, autorul vorbește despre felurite procese ireversibile, care au dominat mintea umană de-a lungul timpului. Neurologii și specialiștii în neuroștiințe au descoperit numeroase tipare de comportament când vine vorba de exercitarea conștiinței. Ne întrebăm adesea, după ce vedem vreun documentar sau citim un articol despre un personaj care a săvârșit diverse fapte abjecte, dacă acesta are conștiință. Totuși, dacă ar fi să dăm exemple clare în acest sens, vom observa că, de regulă, criminalii în serie sau violatorii nu se căiesc și nu regretă că au comis astfel de atrocități. Fără a intre în detaliu, trebuie să amintim lunga serie de interviuri cu unul dintre cei mai cunoscuți asasini din istorie, Tedd Bundy, care nu manifesta nici o urmă de conștiință. Psihiatrii care i-au analizat cazul au susținut și conchis că acesta suferea, într-adevăr, de o tulburare disociativă, care îl determina să nu distingă cu claritate realitatea de umbră sau ficțiune.
Vorbim despre conștiință ca despre un proces normal, firesc al procesului de dezvoltare umană. Încă din copilărie, indivizii au amintiri și regretă diverse fapte, vorbe sau situații. Când lipsa acestei conștiințe există vorbim fie de o persoană lipsită de scrupule, care s-a transformat de-a lungul vremii, deci nu s-a născut așa. Or, mai putem discuta despre indivizi care suferă de diverse condiții medicale de natură psihiatrică, care îi împiedică să aibă astfel de sentimente de vinovăție. Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă, cum notam anterior, criminalii în serie.
Revenind însă la o latură mai puțin crudă a zilelor noastre, putem vorbi și despre oamenii legii, care sunt nevoiți să exercite un proces de conștiință puternic prin prisma meseriei pe care o practică. Avocații, politicienii și, îndeosebi, cei care conduc guverne sau instituții au conștiința încărcată cu fel și fel de decizii pe care sunt nevoiți să le adopte zilnic. Medicii, de asemenea, sunt supuși unui proces de conștiință atunci când au de ales pentru pacienții lor. Astfel, autorul nostru aduce în prim plan toată această psihologie a conștiinței și ne vorbește despre ce mecanisme sunt activate, de-a lungul vieții, în creierul uman. Pledoariile sale sunt interesante și menite să schimbe viziuni și să aducă altele noi, pline de originalitate.
Indivizii pe care scriitorul nostru îi analizează sunt atent selecționați, iar întreg procesul științific care a stat la baza acestei cărți avea să dureze ani la rând. Lucrarea este foarte bine primită în cercurile intelectuale și chiar în cele medicale, fiind considerată o scriere importantă, de specialitate. Ea poate fi găsită pe site-ul nostru în numeroase ediții: Meridiane (1998), Editura de Stat pentru Literatură și Artă (2001).