Filtre:
Edituri
 Teora(4) Unicart(2) Hachette(2) Univers(2) Maxim Bit(1) Junior(1) Ascendent(1) Vestala(1) Tipografia Finante si industrie(1) Ion Creanga(1) Vremea(1) Minerva(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (2)
An aparitie
18972012
Limba
 Romana(16) [bilingv]Franceza si greaca(1) Franceza(1) Italiana(1)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(3)
Colectii
 Biblioteca pentru toti(1)

Filtrează
Carti Esop
Ordonează
Pagina: 1
Carti Esop
Despre Esop

Esop (n. 620 - d. 564 i.Hr.) a fost un fabulist si povestitor grec, creditat cu o serie de fabule cunoscute acum sub numele de Fabulele lui Esop. Desi existenta sa ramane neclara si nu exista scrieri ale sale, numeroase povesti care i-au fost atribuite au fost adunate de-a lungul secolelor si in multe limbi intr-o traditie de povestire care continua pana in prezent. Multe dintre povesti sunt caracterizate de animale si obiecte neinsufletite care vorbesc, rezolva probleme si, in general, au caracteristici umane.

Se stiu foarte putine despre originile lui Esop. Amorium, Frigia, Egipt, Etiopia, Samos, Atena, Sardes, Tracia si multe alte locuri au fost sugerate de diferiti autori ca locul sau de nastere. Unii sustin ca numele sau ar putea fi derivat din Aethiopian, un cuvant folosit adesea de grecii antici pentru a se referi la orice popor cu pielea inchisa din interiorul Africii. Data nasterii sale este de asemenea incerta, dar cea mai buna estimare poate fi in jurul anului 620 i.Hr.

Este probabil ca Esop sa nu-si fi insusit niciodata Fabulele, ci sa fi fost fost transmise verbal. Se crede ca pana si fabulele originale au fost probabil o compilatie de povesti din diverse surse, multe dintre ele provenind de la autori care au trait cu mult inainte de Esop. Cu siguranta, au existat colectii de proza si versuri ale Fabulelor lui Esop inca din secolul al IV-lea i.e.n. Au fost la randul lor traduse in araba si ebraica, imbogatite in continuare cu fabule suplimentare din aceste culturi. Colectia cu care suntem familiarizati astazi se bazeaza probabil pe o versiune greaca din secolul al III-lea al lui Babrius, ea insasi o copie a unei alte copii.

Potrivit istoricului Herodot, Esop a avut parte de o moarte violenta in mainile locuitorilor din Delphi, desi au fost invocate diferite motive. Cea mai buna estimare pentru data mortii sale este in jurul anului 560 i.Hr.

Impreuna cu referintele imprastiate in sursele antice referitoare la viata si moartea lui Esop, exista o biografie fictiva numita acum in mod obisnuit The Aesop Romance (cunoscuta si sub numele de Vita, Viata lui Esop sau Cartea lui Xanthus Filosoful si Esop, sclavul sau), o opera anonima a literaturii populare grecesti compusa in jurul celui de-al doilea secol al erei noastre.

Fabulele sale sunt unele dintre cele mai cunoscute din lume si sunt sursa multor fraze si expresii folosite de zi cu zi (cum ar fi „struguri acri”, „lup plans”, „caine intr-o iesle”, „partea leului”). Printre cele mai faimoase enumeram: Greierele si furnica; Leul si soarecele; Vulpea si corbul; Cele mai frumoase fabule; Iepurele si broasca testoasa; Soricelul de tara si soricelul de oras; Fabulele lui Esop.

sus