Nascut pe 25 aprilie 1911 la Campina, Eugen Jebeleanu a fost unul dintre poeţii români care s-au făcut remarcaţi în perioada comunistă din România. A publicat peste 12 colectii de poeme, castigand numeroase premii europene pentru literatura, printre care cel de poezie Etna Taormina in 1971 si premiul Herder din Austria in 1973.
A devenit cunoscut dupa publicarea primelor sale poezii in revista Viata Literara, in 1927. Apoi s-a mutat la Bucuresti pentru a urma cursurile Facultatii de Drept, timp in care a publicat si alte volume, dar principala sa activitate literara se desfasura in acea perioada ca jurnalist aliat al presei de stanga. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial devine sustinator al noului regim comunist, promovand ideologia acestuia in urmatoarele sale poeme. În 1936 scrie un reportaj despre copilul Nicolae Ceauşescu. Încă dinainte de instaurarea ocupaţiei comuniste se prefigura a fi un poet oficial al regimului, iar primul său volum de versuri apărut după venirea la putere a comuniştilor este o carte scrisă după manual pe considerente staliniste, conţinând poeme pe care Eugen Jebeleanu le compusese în anii 1930-1940, îmbibate de ideologie comunistă, cu teme de luptă împotriva chiaburilor, cu susţinerea internaţionalismului, cu evidenţierea luptei de clasă, fiind prezente şi poezii în care se face referire la mitologie sau la atitudinea antirăzboi. Talent liric există, însă, iar următorul volum, Poezii şi poeme, apărut în 1961, reuneşte creaţii care au un caracter poetic mai clar, cu influenţe bacoviene, cu tente de baladă.
Publicarea volumului Surasul Hirosimei din 1958 i-a adus prestigiu international, poemele fiind si acum recitate in mai multe amfiteatre din Europa. Stilul acestei ample lucrări este dramatic, alegoric, foarte elaborat, cu un aer de - aşa cum remarca George Călinescu - frigiditate şi artificiu. Multe din operele sale au fost traduse si in alte limbi, printre care engleza, franceza si germana. In 1970, fiind membru al Academiei Romane, a fost nominalizat de catre aceasta pentru Premiul Nobel.