Eugene Sue, pe numele său adevărat Joseph-Marie Sue a fost un mare scriitor francez al secolului al XIX-lea. Acesta s-a născut pe 26 ianuarie 1804 la Paris dintr-un tată chirurg în armata lui Napoleon, ce i-au lăsat o moștenire considerabilă. Pentru că deservit marina, primele sale romane, Kernock le pirate s-au Salamandra, s-au bazat pe experiența sa de pe mare, apoi odată cu curentul romantic a scris romane precum Paiața. Sue a fost afectat puternic de ideile regimului socialist, astfel că a decis să își exprime ideile în romane revoltătoare ce vor analiza statuturile sociale și au provocat mari controverse în acea vreme. Misterele Parisului, ce la acea vreme se credea că nu va avea nici o șansă de reușită, a ajuns una dintre cele mai vândute cărți ale sale, iar pe locul doi se află "Jidovul rătăcitor" ce prezintă care probleme pot apărea într-o familie ce are de primit o moștenire.
Romanul "Jidovul rătăcitor" a fost publicat pentru prima dată în limba franceză în 1844. În limba română au fost publicate numeroase ediții printre care: Orizonturi, 2015; Moftul, 1993 sau prima ediție din 1857 publicată în limba chirilică.
Personajul principal este unanim titlului, iar el și sora sa, Herodiade, sunt condamnați să trăiască pe pământ până ce ultimul membru al familiei va dispărea. Ei sunt urmașii familiei Rennepont ce a avut de suferit în vremea lui Ludovic al XIV-lea din cauza faptului că erau hughenoți. De asemenea familia a pierdut o mare parte din avere odată cu Revocarea Edictului de la Nantes din 1685 ce era împotriva protestanților. Membrii au primit câte o medalie de bronz ce îi obliga să trimită rudele ce vor fi in viață peste 150 la Paris pentru o reuniune. După atâta timp nimeni nu își mai amintea de asta, ei erau plecați în India, Siberia, sau chiar America și trebuiau să facă cumva să fie pe 12 februarie 1832 pe strada Saint Francois Nr. 3. Pentru că făceau parte din toate categoriile sociale, au decis să meargă doar Gabriel care era misionar, pentru că el sigur se descurca să revendice averea cuvenită neamului. Acolo totuși apare și Herodiade care scoate dintr-un sertar un conduce ce explică cum oamenii pot veni la adunare chiar și la 3 luni distanță. Totul ia o întorsătură neașteptată iar odată cu asta apare și epidemia de holeră ce face victime intenționate sau nu în familie. De aici însă începe adevărata drama și adevărată cursă pentru avere. Oricare dintre ei ar fi făcut orice pentru a pune mâna pe bani așa că otrăvirile erau la ordinea zilei. Totuși, pentru a afla la cine ajunge această comoară ținută ascunsă decenii, va trebui să citiți cartea până la final căci doar în ultimele pagini veți afla adevărul.