Cunoscut pentru romanul „Misterele Parisului”, francezul Eugene Sue avea să ofere umanității scrieri remarcabile.
Născut în Franța, iubitor de pictură, literatură și istorie, Eugene Sue este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai tuturor timpurilor. Servind în marina franceză timp de câțiva ani buni și cutreierând lumea în lung și în lat, autorul aveam să acumuleze o experiență de viață incredibilă.
Puternic influențat de ideile socialiste ale timpului său, Sue se dedică cercetării celor mai importante momente din istorie. Astfel, dă naștere unor scrieri magistrale, precum „Jidovul rătăcitor" sau „Misterele Parisului”. Treptat ajunge să fie interesat de sfera politică și se implică activ în multe evenimente din acest domeniu. Renunță la ideile conservatoare atât de apreciate la vremea aceea și își îndreaptă atenția către sfera religioasă și miturile care o înconjoară. Sue nu este un patriot desăvârșit, precum alții de teapa lui. Deseori, scriitorul își atrage numeroși dușmani și este considerat chiar un revoluționar al literaturii, un anti exemplu.
În 1848 izbucnește Revoluția, iar scriitorul va fi exilat la Paris, drept urmare a implicării în acțiuni protestatare. Sue este privit diferit de intelectualii vremurilor, căci credințele sale sunt realiste și exprimate fățiș, fapt de neconceput în Franța de altădată.
Pe toată această perioadă instabilă din punct de vedere social și politic Sue continuă să scrie, deși o bună bucată de vreme se dedică doar articolelor și prozei scurte.
„Paiața” apare pentru întâia oară în 1851 și este structurată în 2 volume. Deși nu atinge celebritatea precum romanul „Misterele Parisului”, va fi primită cu laude pe piața de carte. Urmărind același tipar cu care ne-a obișnuit deja, Eugene Sue face o analiză umanisto-psihologică a societății franceze din secolul al XIX-lea. Împrumutând din gravitatea discursului lui Hugo și adăugând chiar și câteva aspecte romantice, reușește să surprindă cu un roman deosebit.
Personajele din „Paiața” se deosebesc prin intelect, dar sunt dominate de egoism și brutalitate. O societate împărțită în burghezi și proletari, o lume guvernată de ambițiile monarhilor și măcinată de puternice conflicte politice. Titlul operei este ales întocmai pentru a surprinde moravurile pariziene și pentru a defini omul acelor vremuri. Sue reușește să contureze o intrigantă poveste despre iubire și trădare, despre drumul spre înalta societate și scoate la iveală laturi ascunse ale marilor personalități. Fără teamă, Eugene Sue bagatelizează Franța secolului al XIX-lea și își surprinde regii în ipostaze absurde.
În treacăt, autorul se oprește asupra drepturilor rezervate femeii, tratând astfel tema mariajelor aranjate. Mai apoi, francezul vorbește despre apartenența la religie și sacralitate, dar și despre jocuri politice, lovituri de stat și lupta dintre clasele sociale.
Iubitorii literaturii franțuzești au la dispoziție mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Cartea Românească (1987), Constelația (1992).