Despre Euripide
Euripide s-a nascut in jurul anului 485 i.Hr., chiar cand Grecia incerca sa reziste invaziei persilor prin batalia de la Salami. Se pare ca mama lui a fost de origine nobila. Desi, la momentul nasterii sale, parintii sai nu aveau o stare materiala insemnata, ei i-au permis sa efectueze studii obisnuite.
De-a lungul carierei sale de poet si dramaturg, Euripide a scris aproximativ 90 de piese, dintre care 19 au supravietuit prin manuscrise. Dintre cei mai cunoscuti dramaturgi care au iesit din Grecia antica, ceilalti fiind Eschil si Sofocle, Euripide a fost ultimul si poate cel mai influent.
La fel ca toti dramaturgii majori ai vremii sale, Euripide a concurat la festivalurile dramatice din Atena, tinute in cinstea zeului Dionisos. El a intrat pentru prima data in festival in 455 si a obtinut prima dintre cele patru victorii ale sale in 441. El a fost familiarizat cu multi dintre filosofii importanti ai secolului al V-lea i.Hr., inclusiv Socrate, Protagoras si Anaxagoras, si a detinut o mare biblioteca personala.
Euripide a parasit Atena in 408, cand regele Macedoniei, Archelaus, l-a invitat sa traiasca si sa scrie in Macedonia (Grecia).
Cateva dintre cele mai cunoscute tragedii ale lui Euripide sunt Medeea, Bachantele, Hipolit, Alcestis si Troienele. Euripide a fost cunoscut pentru faptul ca a adoptat o noua abordare a miturilor traditionale: el a schimbat adesea elemente din povestile lor sau a infatisat laturile umane ale eroilor si zeilor lor. Piesele sale au marjat in mod obisnuit pe partea mai intunecata a existentei, cu elemente complot de suferinta, razbunare si nebunie.
Portretele facute femeilor merita o atentie deosebita; este usor de extras din piesele sale o lunga lista de eroine care sunt inversunate, tradatoare sau adultere, ori toate trei simultan. Reputatia lui Euripide la vremea sa a fost aceea a unuia care uraste femeile si o piesa a lui Aristophanes, Femeile la sarbatoarea zeitei Demeter, infatiseaza comic indignarea femeilor ateniene la portretul lor facut de Euripide.
Unele dintre lucrarile lui Euripide au continut comentarii indirecte despre evenimentele curente. De exemplu, Troienele, care infatisau costurile umane ale razboiului, a fost scrisa in timpul Razboiului Peloponesian (431-404 i.Hr.). Euripide a folosit, de asemenea, ocazional, satira si comedie in piesele sale si a scris frecvent dezbateri pentru personajele sale in care au fost implicate idei filozofice. Din toate aceste motive, a devenit cunoscut ca realist si ca unul dintre cei mai intelectuali dintre tragedieni.
Euripide a fost celebru in viata sa; el a fost chiar caricaturizat de dramaturgul comic Aristofan in satira Broastele si in alte piese. Datorita statutului sau ridicat in literatura greaca, piesele sale au fost pastrate in manuscrise care au fost copiate si recopiate de-a lungul secolelor.
Dramele lui Euripide ar avea o influenta asupra scriitorilor de mai tarziu, la fel de diferiti ca John Milton, William Morris si T. S. Eliot. Robert Browning si Elizabeth Barrett Browning au fost alti doi poeti care l-au admirat si au scris despre el.
Piesa sa Ciclopul a fost tradusa de poetul Percy Bysshe Shelley, iar poeta americana Countee Cullen a tradus Medeea. Piesele de teatru ale lui Euripides sunt si astazi adaptate si produse pentru teatru.
Faima si popularitatea lui Euripide au eclipsat-o pe cea a lui Eschil si Sofocle in perioada elenistica.
Nu se cunoaste nimic despre cariera militara sau politica a lui Euripide. Spre sfarsitul vietii a locuit pentru scurt timp in Tesalia (la Magnesia) si la curtea regelui Arhelaus din Macedonia, unde si-a scris capodopera Bachantele. A murit in Macedonia si a fost inmormantat la Arethusa. Atenienii i-au construit un monument la Atena.