Scriitor de renume, este unul dintre cei mai cunoscuți autori ai patriei noastre. Cumva, lucrează cu mai multe edituri și reunește în albumele sale literare, fel și fel de povești magistrale. Se naște în Bucovina, iar acest loc îi rămâne în suflet pentru totdeauna. Este plin de sensibilitate, iar scrierile sale ne poartă departe, în locuri nemaipomenite, care au o însemnătate deosebită pentru el.
Cartea este una cu caracter istoric, care ne va purta departe, într-o perioadă în care Moldova și Țara Românească luptau pentru supremație în Europa. Pe vremea lui Ștefan, stejarii erau mai falnici ca niciodată, iar domnitorul era fascinat de această parte din Bucovina.
Era miezul verii, în vremuri în care răzeșii din Moldova se jucau la baza stejarului din Borzești. O zi tihnită, ca oricare alta, care avea să se transforme într-o reală tragedie. Mitruț este unul dintre cei patru copii care se joacă, dar soarta lui este pecetluită. Vin tătarii! se aude din zare, iar o săgeată îl nimerește pe Mitruț fix în inimă. Moartea sa nu va rămâne nepedepsită. Moldovenii se vor răscula împotriva tătarilor, iar lucrarea lui Eusebiu Camilar devine din ce în ce mai dramatică și mai plină de culoare. Suntem purtați într-o incursiune stranie, care ne amintește cum se împărțeau pământurile Moldovei la acea vreme.
Opera este nemaipomenită, plină de farmec și culoare, iar istoria capătă alte valențe. Istoria românilor este o pagină nemaipomenită în Europa, iar Eusebiu Camilar știe cum să ne facă să ne îndrăgostim de această scriere. Suntem fascinați și luăm cu noi imaginea stejarului din Borzești și imaginea acestei națiuni care se răscoală. În mod paradoxal, autorul este nemaipomenit, duce cu sine toată aventura lumii sale și ne cucerește printr-un limbaj nemaipomenit. Neobosit, plin de idei, reușește să facă o portretizare lumii sale și să ne arate o fărâmă din realitatea acelor veacuri. În fond, ce este istoria fără astfel de tragedii?
Moartea lui Mitruț este cumva și simbolică. Prin el, o civilizație dispare, o alta ia naștere. Tătarii sunt priviți ca niște dușmani de moarte, iar istoria se rescrie aici, sub ochii noștri. Fiecare paragraf al scrierii este divers și diferit, fiecare metaforă poate fi interpretată în mai multe feluri.
Mitruț dă startul unei confruntări lungi, care va fi consemnată în paginile de istorie, iar Eusebiu Camilar devine vocea generației sale. În mod cert, acesta nu se aștepta la un astfel de succes. Istoria Moldovei devine cunoscută la nivel internațional. Istoria noastră trece prin furcile memoriei, iar imaginea lui Mitruț ucis la stejarul din Borzești ne urmărește de-a lungul anilor.
Cartea va deveni lectură de vacanță pentru mulți copii, iar autorul va avea un succes extraordinar și peste hotare. Tradusă în engleză și franceză, scrierea ne copleșește și poziționează Bucovina pe scena internațională. Frumusețile peisajului, liniștea vieții de pe aceste meleaguri sunt elementele care vor determina cititorii să-și dorească să viziteze ținutul descris cu atâta patos de autorul nostru. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este de găsit în mai multe ediții: Univers (1997), Corint (1998), Ion Creangă (1983).