Filtre:
Edituri
 Meridiane(21) Flammarion(5) Arthaud(4) Comunicare.ro(1) Corint(1)
Pret
  5 - 10 Lei (4)  50 - 100 Lei (2)
An aparitie
19692008
Limba
 Romana(23) Franceza(9)
Coperti
 Brosate(32)
Colectii
 Biblioteca de Arta(18)

Filtrează
Carti Fernand Braudel
Ordonează
Pagina: 12
Carti Fernand Braudel
Despre Fernand Braudel

Fernand Braudel s-a nascut la 24 august 1902, in Luméville (nord-vestul Lorenei), in departamentul Meuse, langa Verdun, Franta. Fiul unui invatator, si-a petrecut copilaria in mediul rural, traind in marea parte a timpului la ferma bunicii sale. In 1908 s-a mutat cu familia la Paris. A urmat o educatie clasica la Lycee Voltaire, la Paris, intre 1913 si 1920. A studiat apoi istorie la Universitatea din Paris, La Sorbona, si a obtinut diploma de licenta in 1923.

Adevarata sa formare intelectuala a inceput in Algeria, unde a decis ca doreste sa inceapa o cariera academica in istorie - asta a presupus sa lucreze pentru a obtine o calificare de doctorat. In conformitate cu profesorii sai din Sorbona, el a evitat istoria germana, cu care nationalismul sau firesc francez nu i-ar fi permis sa o abordeze corect. In schimb, a facut o teza despre istoria spaniola.

In 1932, Braudel a renuntat la Algeria pentru a incepe ca profesor de liceu la Paris. L-a intalnit pentru prima data pe Lucien Febvre (1878-1956), profesor de istorie la College de France. Lucien Febvre si Marc Bloch au fondat in 1929 o revista numita Analele istoriei economice si sociale (Annales d’histoire economique et sociale).

In 1935, Braudel s-a mutat in Brazilia pentru a incepe ca profesor la Universitatea din Sao Paolo, pe care francezii au ajutat-o sa creeze (in acelasi timp cu Claude Lévi-Strauss). A ramas acolo timp de trei ani (1935 - 1937).

Braudel a devenit un profesor de succes si a fost recunoscut ca un expert in domeniul ales. In 1932 a revenit la Paris si a fost nominalizat la o serie de licee din ce in ce mai prestigioase; in 1933 s-a casatorit cu una dintre primele sale eleve din Alger. In 1935 a luat o decizie care urma sa-i schimbe viata: a acceptat oferta unei detasari de cinci ani la noua universitate infiintata cu ajutor francez la Sao Paulo, Brazilia.

in 1939 s-a inscris in armata franceza si, in iunie 1940, a fost capturat de germanii invingatori. A petrecut ceva timp in Mainz, apoi a fost localizat intr-un lagar de prizonieri de pe coasta baltica, langa Lubeck, unde a ramas trei ani (1942 - 1945). El a profitat de captivitatea sa pentru a incerca sa scrie ceea ce avea sa devina capodopera sa, The Mediterranean and the Mediterranean World in the Age of Philip II, care a fost publicata in anul 1949.

La intoarcerea in Franta, Braudel a lucrat o perioada la La Sorbonne, la Paris. In noiembrie 1947, Lucien Febvre si Charles Moraze au fondat a VIe section de l’Ecole pratique des hautes etudes (EPHE), cu bani de la fundatia Rockefeller. Aceasta “scoala practica” a fost deschisa in 1868 de ministrul Victor Duruy, cu scopul de a raspandi in Franta metodele de predare germane, mai orientate spre tehnica.

In 1956, la moartea lui Lucien Febvre, Braudel a fost numit presedinte al VIe section de l’Ecole pratique des hautes etudes. A ramas presedinte pana la pensionarea sa, in 1973.

In 1967, Braudel a publicat versiunea initiala a Civilizatiei si a capitalismului, dar, nefiind pe deplin multumit, a lucrat la ea inca o data, pana cand a publicat in 1979 o versiune definitiva aprofundata si extinsa.

Fernand Braudel si-a marcat amprenta asupra unei intregi generatii de istorici francezi. Printre discipolii sai se numara Maurice Aymard, Pierre Chaunu, Georges Duby, Marc Ferro, François Furet, Jacques Le Goff, Emmanuel Leroy-Ladurie, Jacques Revel.

Fernand Braudel a murit la 28 noiembrie 1985, dupa ce a prezidat un ultim colocviu istoric organizat in onoarea sa pe 18-20 octombrie, la Chateauvallon, in sudul Frantei, pe Coasta de Azur.

Lucrari: Mediterana si lumea mediteraneana in epoca lui Filip al II-lea, Timpul lumii, Structurile cotidianului, Scrieri despre istorie, Gramatica civilizatiilor, Dinamica capitalismului.


sus