Majoritatea romanelor sale sunt pentru copii și adolescenți și poate că acest lucru a ajutat-o să vândă milioane de exemplare în toată lumea. Frances Hodgson Burnett s-a născut în Anglia însă după ce familia a început să aibă probleme financiare serioase, s-a mutat în Statele Unite. Căutând ceva din care să producă bani, Frances a început să publice povestirile sale la 19 ani în diferite reviste locale, iar din 1877 a început să publice romane în toată regula. Uneori scria și 3 romane pe an, alteori unul la doi ani, criticii aveau întotdeauna aceeași părere: această doamnă nu trebuie să lase pixul din mână.
Dintre cele mai cunoscute opere se numără: ”Micul Lord”, ”Mica prințesă” și ”Prințul pierdut”.
Romanul ”Grădina secretă” a fost publicat la editura Frederick A. Stokes în 1911, imediat după ce cu un an în urmă a fost serializat în revista ”The American Magazine”. Dacă dorești o ediție în limba română, poți alege de pe site-ul nostru dintre următoarele: editura Maxim Bit, 2008; Corint Junior, 2020; Didactica, 2017 și Adevărul Holding din 2012.
Ne aflăm la începutul secolului al XX-lea în India Britanică alături de Mary Lennox. Aceasta s-a născut din părinți bogați însă cum banii nu aduc fericirea, ea niciodată nu a fost dorită sau iubită. A fost crescută de servitori care i-au permis orice capriciu și așa a ajuns o răsfățată și jumătate până când viața sa a luat o întorsătură strașnică. O epidemie nucleară își face apariția iar părinții ei mor subit. Auzind că pericolul se apropie, toți servitorii fug din casă iar Mary este lăsată de izbeliște. Este găsită de armata britanică și îi este dată în grijă unui preot care îi găsește unchiul din Yorkshire Moors și o trimite pe doamna Medlock în călătorie cu ea. Ajunsă acolo descoperă că era o fermă pustie, unchiul ei era un bătrânel cocoșat iar mătușa ei, Lilian, se dusese pe cealaltă lume. La început Mary era la fel de nepoliticoasă și mofturoasă însă când a început să audă povești despre grădina unde Lilian își petrecea majoritatea timpului, curiozitatea a transformat-o într-un copil de nota 10. Trebuia să găsească această nestemată cu ziduri înalte și sute de trandafiri dar mai ales locul unde cheia fusese îngropată. Cu ajutorul grădinarului și a Marthei reușește să găsească cheia după lungi căutări și se duce să exploreze minunata grădină. Acesta nu era singurul secret din fermă. După ce nopți la rând a auzit zgomote ciudate, Mary descoperă o cameră secretă unde locuia Colin, verișorul ei. Având același comportament excentric cei doi încep să se înțeleagă dar Colin nu o putea urma pe fetiță din cauza unei probleme la coloană ce nu îi permitea să se deplaseze prea mult. Curios și el din fire, decide că vrea să vadă cu ochii săi grădina secretă așa că se pune în scaunul cu rotile și pornește. Ce este atât de special la grădina aceasta?
Romanul a fost ecranizat de cinci ori, iar cele importante versiuni sunt: 2020 în regia lui Marc Munden și 1919, versiunea cu imagini motrice realizată de Famous Players-Lasky Corporation.