Filtre:
Edituri
 Humanitas(3) Stiintifica(3) Stiintifica si Enciclopedica(2) Wordsworth(1) JCLattes(1) P. F. Collier Son Corporation(1) Verlag(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Antet(1) Paideia(1) Academiei Republicii Populare Romane(1) Academiei(1) Nemira(1)
Pret
  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
19372017
Limba
 Romana(13) Engleza(4) Franceza(1) Germana(1)
Coperti
 Brosate(9) Cartonate(7) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Clasicii Filosofiei Universale(2) Biblioteca de Filosofie(1)

Filtrează
Carti Francis Bacon
Ordonează
Pagina: 1
Carti Francis Bacon
Despre Francis Bacon

Filozof si om de stat englez si un pionier al gandirii stiintifice modern, Francis Bacon s-a nascut la 2 ianuarie 1561 la Londra. Tatal sau, Sir Nicolas Bacon, era Lord Keeper of the Seal, iar mama sa, Lady Anne Cooke Bacon, a fost a doua sotie si fiica a lui Sir Anthony Cooke, un umanist care a fost tutorele lui Edward al VI-lea. Mama lui Francis Bacon a fost si cumnata lui Lord Burghley.

Din 1573 pana in 1575 a fost educat la Trinity College, Cambridge, dar constitutia sa slaba i-a cauzat probleme de sanatate acolo. In anul 1576, Bacon s-a inscris intr-un program de drept la Honorable Society of Gray's Inn, scoala la care a participat fratele sau Anthony. Gasind programul de invatamant la Gray's Inn invechit, Bacon si-a numit mai tarziu tutorii "barbati cu inteligenta ascutita, inchise in celulele lor”. Bacon a favorizat noul umanism renascentist in detrimentul aristotelianismului si scolasticismului, scolile de gandire mai traditionale din Anglia de atunci.

La doar un an dupa inscrierea la Gray's Inn, Bacon a parasit scoala pentru a lucra sub conducerea lui Sir Amyas Paulet, ambasadorul britanic in Franta, in timpul misiunii sale la Paris. Peste doi ani si jumatate a fost fortat sa abandoneze misiunea prematur si sa se intoarca in Anglia cand tatal sau a murit pe neasteptate, lasandu-l aproape sarac. Inca adolescent, Francis Bacon se straduia sa gaseasca un mijloc de a-si castiga un trai decent.

Din fericire, in anul 1581 a obtinut calitatea de membru pentru Cornwall in Camera Comunelor. Bacon a putut, de asemenea, sa se intoarca la Gray's Inn si sa-si finalizeze studiile. Pana in anul 1582 a fost numit in functia de avocat extern.

Ascensiunea sa in cariera politica a avut loc intr-o maniera accelerata. In 1603, cu trei ani inainte de a se casatori cu mostenitoarea Alice Barnham, Bacon a fost numit cavaler la ascensiunea lui James I la tronul britanic. El a continuat sa-si faca drumul rapid in randurile juridice si politice, obtinand functia de avocat general (1607) si, dupa inca sase ani, a ajuns procuror general. In 1616 cariera sa a atins apogeul cand a fost invitat sa se alature la Privy Council (Consiliul Privat). Doar cu un an mai tarziu a ajuns la aceeasi pozitie ca si tatal sau, Lord Keeper of the Great Seal.

La scurt timp dupa ce a devenit viconte de St. Albans, parlamentul l-a acuzat de luare de mita. A fost amendat si inchis, iar apoi alungat din instanta. Desi regele l-a iertat mai tarziu, acesta a fost sfarsitul vietii publice a lui Bacon. S-a retras acasa la Gorhambury, in Hertfordshire, unde a continuat sa scrie. A murit la Londra, in aprilie 1626.

Opera: Essays (Eseuri - 1597, 1612, 1625); The Advancement and Proficience of Learning Divine and Human (1605); Instauratio magna (The Great Instauration, 1620); History of the Winds (1622, traducere in latina Historia Vitae et Mortis - 1623), Novum Organum (Noul Organon, 1608 - 1620); De augmentis scientiarum (1623); New Atlantis (Noua Atlantida, 1626).
Cărți populare scrise de Francis Bacon: EseuriNoua AtlantidaNoul organonDespre intelepciunea anticilor

sus