Filtre:
Edituri
 Humanitas(3) Stiintifica(3) Stiintifica si Enciclopedica(2) Wordsworth(1) JCLattes(1) P. F. Collier Son Corporation(1) Verlag(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Antet(1) Paideia(1) Academiei Republicii Populare Romane(1) Academiei(1) Nemira(1)
Pret
An aparitie
19372017
Limba
 Romana(13) Engleza(4) Franceza(1) Germana(1)
Coperti
 Brosate(9) Cartonate(7) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Clasicii Filosofiei Universale(2) Biblioteca de Filosofie(1)

Filtrează
Carti Francis Bacon
Ordonează
Pagina: 1
Carti Francis Bacon
Despre Francis Bacon

Filozof si om de stat englez si un pionier al gandirii stiintifice modern, Francis Bacon s-a nascut la 2 ianuarie 1561 la Londra. Tatal sau, Sir Nicolas Bacon, era Lord Keeper of the Seal, iar mama sa, Lady Anne Cooke Bacon, a fost a doua sotie si fiica a lui Sir Anthony Cooke, un umanist care a fost tutorele lui Edward al VI-lea. Mama lui Francis Bacon a fost si cumnata lui Lord Burghley.

Din 1573 pana in 1575 a fost educat la Trinity College, Cambridge, dar constitutia sa slaba i-a cauzat probleme de sanatate acolo. In anul 1576, Bacon s-a inscris intr-un program de drept la Honorable Society of Gray's Inn, scoala la care a participat fratele sau Anthony. Gasind programul de invatamant la Gray's Inn invechit, Bacon si-a numit mai tarziu tutorii "barbati cu inteligenta ascutita, inchise in celulele lor”. Bacon a favorizat noul umanism renascentist in detrimentul aristotelianismului si scolasticismului, scolile de gandire mai traditionale din Anglia de atunci.

La doar un an dupa inscrierea la Gray's Inn, Bacon a parasit scoala pentru a lucra sub conducerea lui Sir Amyas Paulet, ambasadorul britanic in Franta, in timpul misiunii sale la Paris. Peste doi ani si jumatate a fost fortat sa abandoneze misiunea prematur si sa se intoarca in Anglia cand tatal sau a murit pe neasteptate, lasandu-l aproape sarac. Inca adolescent, Francis Bacon se straduia sa gaseasca un mijloc de a-si castiga un trai decent.

Din fericire, in anul 1581 a obtinut calitatea de membru pentru Cornwall in Camera Comunelor. Bacon a putut, de asemenea, sa se intoarca la Gray's Inn si sa-si finalizeze studiile. Pana in anul 1582 a fost numit in functia de avocat extern.

Ascensiunea sa in cariera politica a avut loc intr-o maniera accelerata. In 1603, cu trei ani inainte de a se casatori cu mostenitoarea Alice Barnham, Bacon a fost numit cavaler la ascensiunea lui James I la tronul britanic. El a continuat sa-si faca drumul rapid in randurile juridice si politice, obtinand functia de avocat general (1607) si, dupa inca sase ani, a ajuns procuror general. In 1616 cariera sa a atins apogeul cand a fost invitat sa se alature la Privy Council (Consiliul Privat). Doar cu un an mai tarziu a ajuns la aceeasi pozitie ca si tatal sau, Lord Keeper of the Great Seal.

La scurt timp dupa ce a devenit viconte de St. Albans, parlamentul l-a acuzat de luare de mita. A fost amendat si inchis, iar apoi alungat din instanta. Desi regele l-a iertat mai tarziu, acesta a fost sfarsitul vietii publice a lui Bacon. S-a retras acasa la Gorhambury, in Hertfordshire, unde a continuat sa scrie. A murit la Londra, in aprilie 1626.

Opera: Essays (Eseuri - 1597, 1612, 1625); The Advancement and Proficience of Learning Divine and Human (1605); Instauratio magna (The Great Instauration, 1620); History of the Winds (1622, traducere in latina Historia Vitae et Mortis - 1623), Novum Organum (Noul Organon, 1608 - 1620); De augmentis scientiarum (1623); New Atlantis (Noua Atlantida, 1626).
Cărți populare scrise de Francis Bacon: EseuriNoua AtlantidaNoul organonDespre intelepciunea anticilor

sus