Francis Bacon s-au născut pe 22 ianuarie 1551 la Londra în familia lui Sir Bacon. Era bolnăvicios de mic așa că a fost educat acasă până ce a început studiul la Trinity College unde a cunoscut-o pe Elisabeta I. Aceasta era fascinatā de inteligenta băiatului și i-a dat să îl studieze pe Aristotel, un lucru ce a pus amprenta pe latura sa filosofică. La facultate va studia dreptul, apoi va pleca în Franța unde va fi uimit de stilul de viață al regelui Henric al III-lea. Întors la Londra din cauza morții tatălui său, începe să își facă datorii mari ceea ce duce la divorțul de femeia cu care s-a căsătorit la 14 ani. Începe să scrie în prima fază lucrări filosofice apoi despre monarhie și într-un final biografii ale oamenilor din viața sa. Devine recunoscut pentru gândirea să enciclopedică si pentru studiile pe care nimeni nu avea curaj să le facă în acea vreme. Printre cele mai faimoase lucrări se numără Noua Atlantida, Noul organon sau îndrumări metodice și Esee. La bătrânețe va ajunge viconte însă este acuzat de luare de mitā și întemnițat în Turnul Londrei pentru câteva luni, prilej cu care se mută în alt oraș. Mulți au încercat să îl otrăvească însă a murit din cauza bolilor pe care le avea de mic pe 9 aprilie 1626.
Cartea "Despre înțelepciunea anticilor" a apărut pentru prima dată în 1609 în limba franceză. În limba română apare în 1976 la editura Științifică și Enciclopedică, ediție urmată de Paideia în 2003.
Cele 31 de figuri antice despre care se va vorbi in continuare sunt cele ce au reușit să formeze Nouă învățătură. Fiind primul ce a atins acest domeniu, Bacon a sugerat și mai apoi a început să studieze antichitatea și așa a descoperit învățături preluate de mii de ani. Orfeu ne-a învățat despre filosofie, Pan despre natură, Cupidon despre atomii dragostei din noi iar Prometeu despre relația omului cu creatorul său. S-a incercat conectarea lor cu poveștile provenite din Creștinism însă reușitele au fost foarte mici. Zeii nu erau creștini, zeii erau ei înșiși o religie în care anticii au început să creadă iar în ziua de astăzi unele religii de origine asiatică. Așa cum noi ne rugăm la Iisus , ei roagă la Zeus sau Shiva, și din partea lor au obținut înțelepciunea necesară pentru a face față vieții. Toate aceste idei și personaje sunt detaliate cu grijă pentru ca toată lumea să înțeleagă dogmele antichității și bineînțeles pentru ca viitorii cercetătorii din domeniu să aibă o bază de la care să înceapă.