Romanul prezent este o lucrare mai puțin cunoscută, semnată de Francis Scott Fitzgerald, rămasă neterminată și publicată pentru întâia oară în anul 1941. Opera este o scriere remarcabilă, care se inspiră cumva dintr-o poveste reală, ruptă de la Hollywood. Cartea este rezultatul unor îndelungate cercetări personale ale scriitorului, menite să îl îndemne către creația sa absolută. Inspirată din povestea lui Irving Thalberg, povestea este o epopee fascinantă in lumea filmului de altădată.
Copilul minune al cinematografiei avea să devină o adevărată emblemă pentru cele mai mari studiouri de film din America, iar viața sa va fi subiect de roman nu numai pentru Fitzgerald, fi și pentru alții scriitori. Nebunia veacului, opulența și corupția din branșă sunt numai câteva elemente pe care nu le cunoșteam și pe care ni le relevă scriitorul. Deși este un roman ficțional, cu accente romantice, manuscrisul poate fi catalogat și drept un jurnal personal al eroului central.
Colindăm astfel coridoarele lungi și sclipicioase de la Hollywood, ne intersectam cu tot soiul de oameni faimoși pe platourile de la Paramount și cunoaștem îndeaproape personajele emblematice și carismatice ale cinematografiei de aur. Cumva, Fitzgerald se lasă purtat de imaginația debordantă și îmbină realitatea cu ficțiunea, transformând lucrarea într-o manieră radicală. Un festin literar nemaiîntâlnită, plin de culoare și populat de personaje din ce in ce mai interesante și mai curioase. Opera este obligatorie pentru fanii stilului cu care ne-a obișnuit scriitorul de-a lungul timpului, iar poveste în sine este pe cât de captivantă, pe atât de surprinzătoare. O goană nebună după faima, după împlinirea materială, o alergătură intre lumini și umbre, un fast ieșit din comun, straniu și greu de înțeles, o îndepărtare a omului de om, o joacă cu trecutul, o curiozitate pentru prezent, un puzzle încântător și plin de magie, așa poate fi definită lucrarea lui Fitzgerald.
Cartea ajunge pe piața internațională rapid și are un impact major asupra tuturor categoriilor de oameni. Se vinde masiv in SUA, dar și în Europa și este adaptată pentru o ecranizare care va câștiga câteva premii importante in industria cinematografică. Adesea, Fitzgerald parcă împrumută aici din celelalte opere ale sale și, pe alocuri, ne cuprinde nostalgia. Eroii îi sunt, ca de fiecare dată, plini de mister, copleșiți de iluzii și avizi de bani. Or, pe de altă parte, sunt câteva personaje care au o doza de naivitate, dar care se transformă până la finele acesteia. Intrăm astfel într-o lume strălucitoare, captivantă și plină de mister, din care ne întoarcem mai bogați spiritual, mai energici și mai conștienți de valoarea oamenilor din jurul nostru. Cartea poate o găsită pe site-ul nostru in mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2010), Polirom (2015).