Francis Scott Fitzgerald este cunoscut la nivel mondial pentru lucrările sale deosebite, dar mai ales pentru faptul că toate cărțile sale au fost adaptate pentru micile și marile ecrane. Ecranizările au avut succes colosal, iar numele scriitorului se situează astăzi pe un piedestal greu de clătinat, între greii literaturii universale. De-a lungul vremii, mulți au fost aceia care au dorit să adopte stilul scriitorului nostru, ba chiar au ținut morțiș să îl copieze ori sa îi plagieze fățiș lucrările, însă grandoarea stilului lui Fitzgerald nu poate fi atinsă de niciun alt romancier. American autentic, pasionat de artă și de literatură veche, aduce perioada de glorie a jazz-ului in mai toate operele sale.
Luxul și opulența americanului înstărit, extravaganța femeilor și nebunia acelor veacuri sunt elementele cruciale pentru scriitura lui Fitzgerald. O notă de sarcasm se observă chiar și în cel mai emoționant și melancolic roman al său.
„Strania poveste a lui Benjamin Button” și „Marele Gatsby” sunt probabil cele mai importante scrieri pe care Fitzgerald pe va oferi umanității, iar ecranizările celor două romane vor fi premiate de nenumărate ori stații SUA, cât și în Europa. Totuși, trebuie menționat că acestea nu sunt singurele lucrări magistrale semnate de scriitorul nostru.
„Petrecere până în zori” este o lucrare extraordinară, care îmbină armonios luxul perioadei in care se desfășoară acțiunea cu emoția personajelor principale. Lucrarea se aseamănă cumva cu alte scrieri semnat de Fitzgerald, însă esența este diferită. Destine ciudate, care se întrepătrund in mod miraculos, o goană permanenta după îmbogățire și un adevărat regal artistic, acestea sunt principalele elemente din manuscrisul de față. Autorul se concentrează îndeosebi pe relațiile interumane și pe dezvoltarea acestora. Totuși, romantismul este prezent pe tot parcursul operei și copleșește cititorul. O poveste stranie, plină de sensibilitate, populară de eroi care duc o pula crâncenă pentru iubire și, în același timp, pentru faimă. La Fitzgerald, tragedia poveste puternic personale și chiar le destabilizează, însă tocmai acesta este farmecul istoriei. Câteva trimeri către perioada glorioasă a Americi, portretul unei femei elegante și din cale afară de frumoasă, ori un magnat bătrân, care refuză s săa înțeleagă că nici toți banii din lume nu ii pot prelungi viața, sunt numai o parte din elementele regăsite în lucrarea prezentă.
O petrecere fastuoasă, un amant privilegiat și o întâmplare fără explicație, toate acestea întregesc tabloul final al unui roman atipic, dar, pe alocuri, atât de real. Cartea ajunge pe piața internațională și se bucură de un succes incredibil, iar, mai apoi, este tradusă în peste 20 de limbi de circulație mondială și distribuită masiv in toate colturile lumii. Astăzi, aceasta poate fi găsită la numai un click distanță in mai multe ediții, după cum urmează: Litera (2019), Litera (2016).