Francois Mauriac, poet, prozator și eseist, avea să ofere literaturii universale o moștenire literară deosebită. Membru al Academiei Franceze, Cocteau primește Premiul Nobel pentru Literatură, în 1952. Se naște la Bordeaux, într-o familie de burghezi catolici, unde va învăța toate tainele spiritualității și va fi inițiat în istorie și geografie. Urmează însă calea literelor și se licențiază la Facultatea de Litere din orașul natal. Este puternic influențat de Racine, Baudelaire și Blaise Pascal, iar modernitatea acestora îl frapează și îi dă curaj într-o lume plină de canoane sociale și politice.
Se căsătorește cu puțin timp înaintea izbucnirii Primului Război Mondial, după care este mobilizat drept infirmier pe front. Primește numeroase premii și distincții pentru implicarea sa în timpul perioadei beligerante și este apreciat în cercurile selecte ale Franței.
În 1925, publică romanul-fenomen “Pustiul dragostei” și capătă toată atenția publicului. Scrierea este spumoasă, plină de metafore și populată de fel și fel de personaje interesante. Mauriac se inspiră din poeții săi de suflet și reușește să închege o poveste despre dragoste și răzbunare, așezată pe un fundal istoric tulbure și plin de instabilitate politică.
Franța acelor veacuri nu era, nici pe departe, un loc sigur, iar eroii francezului sunt inspirați din realitatea întâlnită cu ani în urmă pe frontul războiului. Femei și bărbați deopotrivă se perindă printr-un cadru ostil, iar drama războiului este încă prezentă în imaginarul colectiv. Dragostea nu este o temă pe care autorul a atins-o prea des în scrierile sale, dar de această dată scriitorul devine mai romantic ca niciodată.
O poveste de iubire stranie, pe fundalul unui război care, deși s-a încheiat, a lăsat urme adânci asupra populației sărăcite și înfricoșate, un tânăr amorezat de o femeie frumoasă, dar inabordabilă și un secret teribil – acesta este tabloul final lucrării lui Mauriac.
Scrierea capătă un caracter gotic și sumbru, iar acțiunea explodează la fiecare pas. Personajele duc o luptă stranie pentru a depăși crizele, pentru a-și îndeplini visurile și pentru a găsi dragostea adevărată. Într-o vreme în care dragostea adevărată nu se întâlnea la orice pas, iar averea era principala calitate a unui june, doi tineri reușesc să depășească orice bariere și stereotipuri și luptă până la capăt pentru povestea lor. Printre focuri de armă, rivalități sângeroase și fel și fel de răsturnări de situație, protagoniștii își urmează cu ardoare țelul. Vor reuși ei să își împlinească iubirea? Vor câștiga lupta cu o societate nedreaptă și cu rivali plini de prejudecăți? Mauriac nu ne oferă niciun indiciu, iar deznodământul se lasă mult așteptat.
Cartea va servi drept sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum, iar pe site-ul nostru poate fi găsită în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Cartea Românească (1942), Datina (1992).