Francoise Dolto - Ce sa le spunem copiilor
Francoise Dolto s-a născut pe 6 noiembrie la Paris în familia unui inginer. Până la 8 ani a fost lăsată în grija unei asistente irlandeze care o face foarte fericită, însă părinții au descoperit năravurile pe care le avea noapte și au decis să o concedieze. De atunci Francoise a avut parte numai de necazuri, moartea tatălui și a unchiului in război, moartea surorii sale și diagnosticarea cu depresie a mamei. A primit diploma de infirmieră apoia început să asiste la ședințele de terapie ale fratelui său. Ii placea tare mult și așa a devenit una dintre primele persoane ce au adus freudianismul în Franța. Cărțile sale s-au tradus târziu în alte limbi însă este bine că ne putem bucura de ele măcar acum. Printre cele mai cunoscute titluri se numără Când părinții se despart, Un psihanalist va răspunde sau Când apare copilul.
Cartea "Ce le spunem copiilor" a apărut pentru prima dată în 1994 la editura franceză Gallimars. In limba română apare la editura Trei în 2005 și 2011.
Fiecare etapă de creștere a copilului este atent abordată și analizată în cele mai mici detalii pentru ca părinții să știe ce au de făcut. Aceasta este ideea principală care a reușit să ajute milioane de părinți de pe tot globul să înțeleagă mai bine ce încearcă să le comunice copilul lor. Încă de când se naște, bebelușul cere anumite lucruri prin plâns sau strigăte iar dacă nu știm cum să le interpretăm, ne va fi tare greu să îl calmăm. După cum știm, cei șapte ani de acasă sunt cei importanți în educația copilului și de aceea trebuie să educăm mai întâi adulții. Cuvintele potrivite la momentul potrivit s-au dovedit a fi un aport pozitiv în viața copilului. El alături de Maria Montessori au făcut o echipă de excepție în ceea privește educarea adulților și a mentorilor pentru ca cei mici să cunoască educația la un nivel înalt. Dacă un adult rezolvă o problemă a copilului și nu îl pune să își repare greșeală, atunci niciodată nu va învăța cum să se descurce în viitor. În unul dintre capitole no se explică și cum dorința neîmplinită a  adultului se transmite cu multe frustrări la copil, un exemplu ar fi familiile acelea în care copilul trebuie să aibă o anumită meserie pentru că adultul nu a reușit să ajungă acolo. Această dorință nu poate deveni nevoia unui copil pentru că el este altfel construit, este dintr-o altă generație și poate nu este atras de acel lucru. Așa că dragi părinți, faceți un pas înapoi și citiți cu atenție această carte pentru că s-ar putea să fi spus ceva greșit ce doar a reușit să vă înverșuneze copilul spre a face prostioare.


sus