Filtre:
Edituri
 Humanitas(3) Julliard(1) Polirom(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19872020
Limba
 Romana(4) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(5)
Colectii
 Societatea civila(2) Plural(1)

Filtrează
Carti Francoise Thom
Ordonează
Pagina: 1
Carti Francoise Thom
Despre Francoise Thom

Francoise Thom este o istorica si specialist in istoria contemporana a Rusiei, nascuta pe 17 decembrie 1948, in Paris, Franta. Este cunoscuta in special pentru lucrarile sale despre Uniunea Sovietica si Rusia post-sovietica. Thom a devenit o autoritate in domeniul studiilor despre totalitarism si comunism, iar cercetarile sale s-au concentrat pe istoria politica si sociala a regimului sovietic si a Rusiei contemporane.

Francoise Thom a studiat la Ecole Normale Superieure si a obtinut doctoratul in istorie, avand o cariera strans legata de cercetarea stiintifica si de predare. A predat, printre altele, la Universitatea Paris-Sorbonne, fiind si profesor asociat la Universitatea Paris IV. Primul sau volum major a fost „La Langue de bois” (1987), in care analizeaza limbajul propagandei comuniste, publicata de Editions Julliard. De-a lungul carierei sale, Thom a publicat numeroase lucrari despre istoria Rusiei, politica interna si internationala a acestei tari. O alta lucrare importanta este „Les Fins du communisme” (1994), publicata de Editura Criterion.

A colaborat cu diverse publicatii si edituri importante din Franta si din alte tari europene, inclusiv Editions Julliard, Criterion si Gallimard. Francoise Thom este cunoscuta pentru pozitiile sale critice fata de regimurile totalitare, in special fata de Uniunea Sovietica si Rusia post-sovietica. De asemenea, a oferit analize critice asupra evolutiei politice a Rusiei sub Vladimir Putin, descriind regimul acestuia ca unul autoritar, bazat pe un nationalism agresiv.

Francoise Thom a devenit cunoscuta in lumea academica si literara prin lucrarile sale dedicate analizei regimurilor totalitare si, in special, prin studierea Uniunii Sovietice si a Rusiei post-sovietice. Una dintre cele mai importante opere ale sale este „La Langue de bois” (1987), o lucrare esentiala care exploreaza modul in care propaganda comunista manipuleaza limbajul pentru a exercita control asupra societatii. Aceasta carte a fost primita cu interes pentru felul in care reuseste sa dezvaluie mecanismele subtile prin care regimurile autoritare folosesc cuvintele ca arme politice.

Un alt titlu semnificativ din cariera sa este „Les Fins du communisme” (1994), o analiza detaliata a caderii comunismului in Europa de Est. Thom explica in aceasta lucrare cauzele prabusirii regimurilor comuniste si impactul geopolitic al acestui fenomen. Cartea sa „Le moment Gorbatchev” (1991) ofera o perspectiva echilibrata asupra perioadei de reforme conduse de Mihail Gorbaciov, explicand atat succesele, cat si esecurile acestuia in incercarea de a transforma Uniunea Sovietica. Thom reuseste sa surprinda complexitatea schimbarilor din timpul lui Gorbaciov, fara a ignora tensiunile si contradictiile inerente acestei epoci.

O alta lucrare importanta este „Poutine ou l'obsession de la puissance” (2018), unde Francoise Thom exploreaza cu o riguroasa atentie regimul lui Vladimir Putin si ambitile sale de a restabili puterea Rusiei pe plan international. Aceasta carte ofera o analiza detaliata a modului in care Putin si-a consolidat regimul autoritar, explorand atat politica interna, cat si strategiile sale de influenta in fostele republici sovietice si in relatiile cu Occidentul. In completarea acestei lucrari, „Comprendre le poutinisme” (2015) investigheaza fenomenul poutinismului, un amestec de nationalism, autoritarism si manipulare mediata care a redefinit politica ruseasca in secolul XXI.

Lucrarea „La Russie de Poutine” (2012) aduce in prim-plan strategiile prin care Vladimir Putin a reusit sa restabileasca un stat puternic si centralizat, evidentind nu doar metodele sale de guvernare interna, ci si modul in care Rusia si-a reinnoit ambitiile geopolitice. In ansamblu, lucrarile lui Francoise Thom sunt considerate esentiale pentru intelegerea regimurilor autoritare si a politicii contemporane a Rusiei. Criticii au apreciat modul echilibrat in care Thom abordeaza subiecte complexe, oferind analize riguroase si bine documentate. Contributiile sale au fost recunoscute drept fundamentale pentru studiile asupra totalitarismului si Rusiei post-sovietice, fiind privita ca o voce de autoritate in acest domeniu.
Cărți populare scrise de Francoise Thom: Limba de lemn

sus