Franz Kafka se naște în Ungaria, în 1924 și este evreu la origine. Se remarcă ca scriitor de proză în limba germană, însă dobândește succesul ceva mai târziu cu romanele suprarealiste.
Kafka studiază dreptul, însă acest domeniu nu îi va aduce și slujba mult visată. Se angajează totuși la un cabinet de avocatură din orașul natal, dar nu petrece mult timp în această funcție. Mai târziu, întreprinde câteva călătorii în Franța, Italia și Elveția, iar experiențele trăite vor reprezenta punctul de plecare în multe dintre scrierile sale ulterioare.
Suferind de anxietate socială încă din copilărie, Kafka nu se mândrește cu un cerc numeros de prieteni. Se integrează însă într-un colectiv restrâns format din poeți de origine portugheză și, de a lungul vieții, cea mai apropiată prietenă îi va fi sora sa, Ottla.
Hipersensibil, suferind de insomnie și, deseori, tulburat de episoade depresive, Kafka rămâne celibatar întreaga viață, deși multe dintre partenerele sale au râvnit la o uniune cu acesta.
Debutul literar al scriitorului va avea loc la mijlocul lui 1909 cu o serie de opt schițe, publicate la Munchen, în revista „Hyperion".
Chinuit de tuberculoză și refuzând tratamentul într-un centru specializat, Kafka continuă să scrie opere care vor dăinui peste timp. Adept al expresionismului, Kafka oferă literaturii universale opere precum: „Verdictul”, „Metamorfoza”, „Castelul", „Procesul”.
Pe lângă operele menționate mai sus, Kafka rămâne în imaginarul colectiv cu un alt roman cunoscut, „America". Scris între 1911 și 1914, publicat după moartea sa, romanul reprezintă o critică a capitalismului.
Publicat pentru prima dată în Germania, în 1927, la Editura Kurt Wolff, romanul se bucură de un succes răsunător la nivel mondial. În anticariatul nostru sunt disponibile trei ediții ale cărții lui Kafka, după cum urmează: Univers (1970/ varianta cartonată), Univers (1970/varianta broșată), Litera (2015).
Personajul central al romanului este tânărul neamț Karl Rossmann, proaspăt emigrat în Statele Unite din dragoste pentru o servitoare. În redactarea cărții, Kafka a fost puternic influențat de o altă opera celebră, „David Copperfield”, a lui Charles Dickens.
Pe lângă povestea de dragoste prezentată în roman, Kafka face o descriere amănunțită a sistemului politic al vremii. În stilul său caracteristic, evocând într-un aproape brutal societatea capitalistă în care trăia, autorul va atrage, deopotrivă, simpatia și ura conaționalilor săi. Universul kafkian este dominat de personaje cu tipologii diferite. Întâlnim, așadar, prin intermediarul protagonistului și al relațiilor acestuia numeroase personaje interesante.
Tânărul Karl este purtat într-o călătorie fără cale de întoarcere, influențat de personaje meschine și egoiste, doritor să cunoască tainele lumii bune și hotărât să își protejeze iubita.
Kafka are talentul de a evidenția condiția oamenilor simpli într-o societate aflată sub stăpânire capitalistă. De asemenea, autorul prezintă conflictul dintre angajator și angajat, dar și lupta pentru supraviețuire a afacerilor mici și mijlocii. Scriitorul are puterea de a oferi o notă tragicomică operei sale, fapt ce îl va clasa pe Kafka în topul celor mai importanți autori ai literaturii suprarealiste.