"Povestiri din două lumi", "Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh" sau "Cercul jefuit" sunt doar trei dintre zecile de opere pe care Franz Werfel le-a scris. Acesta s-a născut pe 10 septembrie 1890 la Praga în familia unui cunoscut producător de mănuși. Încă de mic a fost pasionat de literatură și la vârsta de douăzeci de ani a publicat prima sa carte de poezii. Se împrietenește cu Franz Kafka și Max Brod și cu ajutorul lor se mută la Leipzig și devine redactor pentru Kurt Wolff. Când Primul Război Mondial va izbucni, Werfel va servi în armata austro-ungară ca operator de telefonie pe frontul rusesc. Cu această ocazie a fost inspirat să scrie și mai mult pentru că ceea ce a văzut și auzit l-a marcat pe viață. În 1917 va părăsi meseria sa pentru a servi armatei germane imperiale pe frontul de vest. Va urma după terminarea războiului Academia de Arte Prusac dar va trebui să o părăsească în 1933, an în care naziștii îi vor arde cărțile în public. Fuge din țară și va călători în întreaga Europa până să ajungă în Los Angeles unde va începe din nou să scrie fără să se mai simtă închis într-o fortăreață a minții.
Romanul "Agapa absolvenților" a fost publicată pentru prima dată în 1928 la editura germană P. Zsolnay. În limba română apare la editura Univers în 1998, Hesefer în 1999 și Humanitas în 2004. Adaptarea cinematografică unanimă a fost realizată în 1974 de regizorul german Eberhard Itzenplitz.
Dr. Ernst Sebastian este un avocat în vârstă de 43 de ani ce lucrează ca judecător de instrucție în orașul Sant Nikolas. Într-o după amiază face cunoștință cu Franz Adler, omul ce a fost arestat pentru că a ucis o prostituată. În timpul anchetei ce avea loc în biroul lui Sebastian, acesta își dă seama că a fost coleg de liceu cu criminalul așa că decide să amâne discuția până peste o lună pentru a reuși să dezlege trecutul. După o întâlnire cu clasa, Sebastian notează o stenografie însă dimineața următoare își dă seama că este indescifrabilă dar își amintește de tinerețea sa. Când era adolescent tatăl său era unul dintre cei mai importanți judecători din Austro-Ungaria și așa a ajuns să se mute în Sankt Nikolas din Viena. Nu era un elev strălucit așa că i-a fost foarte greu să se împrietenească cu noii săi colegi, însă are un plan. După nici un an a reușit să îi ispitească pe toți să își mintă profesorii, să bea, să chiulească și nu în ultimul rând să frecventeze adesea bordelurile. Se împrietenește cu Adler, un evreu cu părul roșcat ce se dovedește a fi un intelectual dar cade pradă ispitei. Fac împreună un document ce conținea dovezile și povestea totul iar când acesta va fi găsit, viața lor se va schimba.