Frederick Forsyth are vârsta de 82 de ani și a fost un jurnalist, spion și scriitor britanic. Acesta s-a născut în orășelul Kent din Marea Britanie, însă studiile în materie de jurnalism le-a susținut la Universitatea Granada din Spania. După terminarea lor, s-a înrolat la Forțele Aeriene Regale și a pilotat pentru ceva vreme un avion Havilland Vampire. Se angajează la compania Reuters în 1961, urmând ca în 1965 devotamentul său să îl ducă la cea mai faimoasă companie de știri, BBC.
Aici este trimis în misiune la asasinarea lui Charles de Gaulle ceea ce îl inspiră să scrie primul său roman, ”Ziua șacalului” (1971). Urmează în 1972 ”Dosarul Odessa”, iar în 1974 ”Câinii războiului”. Acestea îi aduc un real succes, până în ziua de azi vânzându-se în milioane de exemplare și fiind traduse în peste 30 de limbi. Cariera sa continuă chiar și în ziua de astăzi, ultimul roman publicat fiind ”Vulpea” în 2018, contrar sugestiei soției sale de a se opri din a scrie romane polițiste pentru că deja este prea bătrân pentru asta.
Romanul ”Al patrulea protocol” a fost publicat de editura Hutchinson în august 1984. Cincisprezece ani mai târziu, apare ediția în limba română oferită de editura Rao, urmată de cea din 2008.
În noaptea anului nou din 1986, Jim Rawlings, un hoț profesionist din Marea Britanie, pătrunde în apartamentul unui funcționar public și descoperă fără să vrea o serie de documente top secrete. În ciuda meseriei, Jim a fost dintotdeauna un patriot și consideră că decât să le păstreze și probabil să ajungă la gunoi în câțiva ani, e mai bine să le trimită la MI5 pentru a-și da seama cine este trădătorul.
În același timp, la Moscova, dezertorul Kim Philby redactează un document prin care combină politica rusă cu cea britanică dar și cere respingerea Marii Britanii din NATO. John Preston, ofițer MI5 începe să lucreze la documentele secrete și descoperă că ele au fost dezvăluite de George Berenson, un pasionat anticomunist și ferm susținător al Africii de Sud.
Ei bine aici începe problema cu care s-au confruntat toți criticii, cartea devine imprevizibilă. Începe un război politic între Rusia, America și Marea Britanie iar singurul salvator este chiar hoțul de la început. Apar în scenă arme atomice prin care se ajunge la încălcare celui de al patrulea protocol: părțile componente ale unui dispozitiv atomic mic urmează să fie introduse de contrabandă în Marea Britanie, pentru a fi asamblate și explodate în apropierea RAF Bentwaters a cu o săptămână înainte de alegerile generale. Vor face oamenii să creadă că totul a fost un accident iar în acest mod Rusia va putea anula toate înțelegerile europene.
Sfârșitul nu este nici spectaculos dar nici nu îți aduce cu pași repezi somnul în gene. Ca în orice alt final de roman polițist, aici aflăm cine a fost de fapt făptașul, ce guvern a câștigat până la urmă alegerile, dar acestea sunt detalii pe care va trebui să le aflați singuri.
Romanul a fost adaptat în jocul video cu același nume din anul 1985, iar 2 ani mai târziu a fost adaptat într-o peliculă cinematografică în rolurile principale fiind Michael Caine și Pierce Brosnan.