Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, autor norvegian de renume, scrie mai multe romane și opere pline de suspans. Este atras de lumea exterioară și pornește în fel și fel de expediții, care mai de care mai periculoase și mai riscante, iar poveștile sale sunt pline de suspans. Este atras de Arctica și o bună bucată de vreme o va explora. Când renunță la drumeții, se dedică scrisului și aduce în prim plan toate misterele lumii. Este interesat de natură și pasiunea pentru ținuturile înghețate îl va călăuzi întotdeauna. Fiecare manuscris pe care îl aduce în prim plan, este o mărturisire emoționantă, cu o puternică tentă personală, care ne va determina să-l urmărim cu ardoare.
În inima naturii, în munții strașnici care capătă forme diverse, Nansen știe că limita dintre viață și moarte este mult prea subțire. El știe că tot ceea ce trăiește trebuie consemnat undeva, pentru a fi descoperit de cei care îl vor preceda, de împătimiți ai muntelui, de cei care se simt una cu natura.
Cartea prezentă este, mai mult, un jurnal sfios, dar plin de originalitate, prin care autorul reușește să ne poarte într-o lume îndepărtată, în inima naturii, în ținutul cel mai îndepărtat al lumii.
Nansen s-a născut curios și curajos și, încă de la vârste fragede, a căutat să afle secretul vieții umane, să descopere ființe vechi, să descopere alte lumi și să analizeze legăturile dintre om și natură. Când a atins o vârstă potrivită, a pornit în fel și fel de expediții și a reușit să vadă lumea cu alți ochi. De aici, din înaltul munților, de la marginea apelor înghețate, vede omul ca pe o ființă măruntă, ca pe o ființă învinsă în fața naturii. El știe că forța naturii este colosală și că poate nimici omul în numai câteva secunde. A trăit asta pe pielea lui, când a trecut prin avalanșe sau alte situații extreme pe munte, dar atunci, în fața morții, a găsit calea spre viață.
Cumva, lucrarea sa este una îndreptată nu numai spre natură, ci și spre spiritualitate. Este o operă plină de contraste, care ne va urmări multă vreme. Deși conține și multe chestiuni tehnice, cartea este mai mult un jurnal decât un roman, iar publicul va fi încântat să descopere o altă latură a autorului nostru. Se observă pasiunea pentru știință și obsesia nebună pentru munte, afinitatea pentru natură și dorința de a împărtăși totul cu un public curios.
Lucrarea va avea mare succes pe piață, fiind tradusă în mai multe limbi străine și masiv distribuită în Europa și nu numai. Numele scriitorului se păstrează o vreme pe buzele tuturor, iar astăzi el este un punct de referință în literatura de acest tip.
Va fi analizat, copiat și criticat pentru mărturisirile sale, va fi urmărit și căutat de cele mai mari edituri și de cele mai cunoscute publicații, iar celebritatea sa va spori de la o zi la alta. Astăzi, cartea sa poate fi găsită în mai multe ediții: Editura Științifică (1962), Meridiane (1996).