Nietzsche este cunoscut pentru filosofia sa stranie, trimiterile interesante la scrierile antice si la istoricii vremurile apuse. Totuși, numele lui Nietzsche avea să atingă celebritatea absolută după publicarea scrierii „Așa grăit-a Zarathustra”, însă culegerile de aforisme vor stârni interesul și controversa internațională. După cum ne-a obișnuit, filosoful german tratează teme de larg interes, vorbește despre sfera politică, despre religie și viața de altădată, despre perspectivele asupra fericirii, care diferă de la un popor la altul.
În mare parte, aforismele lui Nietzsche sunt foarte puternice, au impact emoțional puternic și sunt greu de înțeles de omul de rând. Totuși, vom fi surprinși de felul în care abordează filosoful diverse concepții și idei și cum reușește să le dezvolte într-o manieră inovativă, greu de definit.
Ce este viața? Ce este fericirea ori nefericirea? De unde venim și, mai ales, încotro mergem? Înțelegem astfel că autorul duce o permanentă căutare și ne expune roadele cercetărilor sale aprofundate. Călător pretutindeni, maestru al vorbei și îndemânatic povestitor, Nietzsche este un geniu adulat și urât deopotrivă. În goana sa pentru relevarea adevărului, în pledoaria sa pentru viață, nimeni nu este uitat. Astfel, autorul este un adevărat luptător, care dorește să își ducă viziunea mai departe, să cucerească lumea cu ideile sale.
„Aforisme” este un manuscris extraordinar, care cuprinde cele mai de seamă idei culese de scriitor de-a lungul vremurilor. Un amestec de culoare și profunzime, o nebunie literară fără de sfârșit, o lucrare generoasă și demnă de studiat veacuri de-a rândul. Cartea tratează subiecte fundamentale, face trimiteri către alți oameni iluștri ai secolului, critică și elogiază în egală măsură, aduce noutate, vigoare și sensibilitate. Nietzsche însuși este un artist remarcabil, un geniu absolut, cuprins de nebunie în anii de bătrânețe și capabil să lase omenirii cele mai încântătoare lucrări. Ajungem să îl iubim pe Nietzsche, să îi înțelegem ideile, să dorim să descoperim mai mult. Deși are un număr redus de pagini, lucrarea de față este în esență o poveste despre viață și oameni. Lucrarea este structurată într-o manieră simplă, iar ideile principale vor fi așezate la cuprins, tocmai pentru a îndruma cititorul către segmentul pe care dorește să îl aprofundeze.
În ultimă parte a vieții sale, Nietzsche se va dedica în mare parte acestor lucrări, va nota tot mai des ideile care îl bântuiau și din care reușește să facă o reală capodoperă artistică. Cartea ajunge pe piețele internaționale din întreaga lume și se epuizează masiv încă din primele săptămâni de la lansare. Mai apoi, va fi tradusă în mai multe limbi de circulație mondială, fiind o reală sursă de inspirație pentru alți scriitori aflați la început de drum.
Astăzi lucrarea se regăsește în anticariatul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2001), Humanitas (1992).