Wilhelm Tell este o dramă scrisă de Friedrich Schiller între anii 1803-1804 și publicată în acel an în primă ediție în mai mult de 7000 de copii. La noi a apărut pentru prima dată în anul 1913 la Editura Librăriei Ioan I. Ciurcu, Brașov. La noi în Anticariat găsiți atât această primă ediție în limba română cât și ediții mai noi publicate de Edituri precum Univers și Tineretului.
Friedrich Schiller a fost un poet, filosof, istoric și dramaturg german, în ultimii ani de viață acesta dezvoltând o prolifică dar complicată prietenie cu deja faimosul și influentul Johann Wolfgang von Goethe. Schiller chiar l-a încurajat pe Goethe să-și finalizeze operele și au lucrat împreună la lucrarea Xenien, o colecție de scurte poeme satirice.
Povestea din Wilhelm Tell se focusează pe legendarul ostaș elvețian William Tell și încercarea Elveției de a-și cuceri independența față de Imperiul Habsburgic la începutul secolului XIV.
Elveția, aflată la acea vreme sub stăpânire habsburgică, avea un vis de neatins, libertatea. Wilhelm Tell i-a dovedit într-o zi conducătorului Gessler că este cel mai curajos și cel mai bun arcaș al întregii regiuni. Sigur pe brațul și ochii săi Wilhelm Tell își încordează arcul, țintește mărul și trage prima săgeată din eliberarea Elveției de sub sugul habsburgic.
Friedrich Schiller (care nu a fost niciodată în Elveția, dar era foarte bine informat, fiind istoric) a fost inspirat să scrie despre legendarul soldat elvețian William Tell de soția sa Lotte, care cunoștea țara din proprie experiență. După ce prietenul său Goethe, s-a întors din a doua sa călătorie la Lake of Lucerne în 1779, Schiller a început să-și concretizeze resursele.
Majoritatea informațiilor lui Schiller despre istoria Confederației Elvețiene sunt extrase din Chronicon Helveticum a lui Aegidus Tschudi, History of the Swiss Confederation de Johannes von Muller cât și din cele două cronici ale lui Petermann Etterlin și Johannes Stumpf.
Prima punere în scenă a operei lui Schiller a avut loc în Weimar sub îndrumarea lui Johann Wolfgang Goethe în data de 17 martie 1804. După ceva vreme Wilhelm Tell a fost jucată în Interlaken. A fost ecranizat atât în versiunea germană cât și în cea engleză în anul 1934.
Povestea lui Wilhelm Tell este redată în culori de cele 15 acuarele originale semnate de Anca Boeriu.