G. W. F. Hegel - Fenomenologia spiritului
G. W. F Hegel este unul dintre cei mai importanți filosofi germani, a scris Enciclopedia stiintelor filosofice, Despre artā și poezie sau Frică și cutremurare. Încă din copilărie a dat dovadă de o inteligență rar întâlnită, a învățat logică, astronomie și chiar geometrie. Ajuns la facultate studiază limbile străine și va cunoaște șase dintre ele, și începe să fie văzut foarte bine în rândul intelectualilor. Așa ajunge profesor privat la familiile burgheze și în timpul liber scrie esee prin care ataca ortodoxia. Din 1808 ajunge rector și profesor la liceu și nu durează mult până să primească funcții înalte în societate cum ar fi cea de cancelar al Ministerului Educației.
Cartea "Fenomenologia spiritului" a fost publicată pentru prima dată în limba germană în anul 1807. În limba română apare la editura Academiei în 1965, editura Iri în 1995 și editura Univers Enciclopedic Gold în 2014.
Totul începe cu paradoxul cunoașterii omului. Toți vor să cunoască absolutul dar nimeni nu știe de fapt ce înseamnă acest lucru. Dacā ar avea cunoștințe despre ceea ce este, ar putea să tindă spre cunoașterea lui dar nimeni nu a ajuns acolo încă pentru a descrie. Încă de aici ne dăm seama că avem de a face cu o filosofie destul de greu de înțeles pentru cei neinițiați în arta acestui domeniu, așa că o să vă zic pe scurt și pe înțelesul tuturor de altfel, ce viziuni are Hegel în următoarele peste 400 de pagini. Evoluția științei este văzută ca unitatea dintre conținut și metodă, ființă  și nimic și totalitatea absolută. Superioritatea învingătorului vine din faptul că stăpânul, adică cel ce face regulile jocului, l-a învățat pe "sclavul" său să îi facă treaba și acuma culege roadele. În acest sens natura slujește stăpânul dar stăpânul nu slujește natura, deci el devine liber și poartă numele de om. Autorul ne vorbește și despre religie, mai exact despre creștinism, ce în lumea modernă ajunge filosofie. Întrebarea la care nu se oferă răspunsul este: Cum lumea păgână a stăpânilor a ajuns lumea creștină a sclavilor și de ce nu s-a făcut o revoluție în acest sens? Absolut orice domeniu și industrie își are originea în munca sclavilor, adică a celor fără libertate și fără drept la părere. Numai acesta poate crea progres, și ca să vă dau un exemplu din perioada recentă, gândiți-vă la Elon Musk ce este recunoscut pentru Tesla. El a venit cu ideea însă angajații săi au pus totul în practică, și acum vă întreb eu pe voi, cine ar trebui să fie recunoscut pentru munca depusă?


sus