Romanul Generalul în labirintul său, scris de Gabriel Garcia Marquez, a fost publicat pentru prima dată în anul 1989 la Editura La Oveja Negra, în Columbia.
În roman este prezentată o versiune fictivă a ultimelor șapte luni de viața ale lui Simon Bolivar, eliberatorul și liderul Columbiei Mari. Cartea urmărește călătoria lui Bolivar de la Bogota pe coasta Caraibelor Columbiene, în încercarea acestuia de a părăsi America de Sud spre a începe exilul în Europa. În contradicție cu eroul real a lui Bolivar-Eliberatorul, Garcia Marquez zugrăvește un protagonist patetic, un om îmbătrânit prematur, bolnav fizic și epuizat psihic. Povestea explorează labirintul din viața lui Bolivar cu ajutorul memoriilor sale, în care disperarea, boala și moartea câștigă inevitabil în lupta cu dragostea, sănătatea și viața.
Marquez a decis să scrie acest roman, după ce a citit un roman neterminat al prietenului său Alvaro Mutis. A împrumutat decorul - călătoria lui Bolivar pe râul Magdalena în 1830 - de la Mutis. Marquez a petrecut doi ani pentru a se documenta asupra subiectului și reluând memoriile lui Bolivar, precum și consultând numeroase documente istorice și consultații academice.
Fiind un mix de genuri literare, Generalul în labirintul său este dificil de clasificat, iar criticii nu au știut exact unde să-l plaseze pe scara dintre roman și scriere istorică. Interpretarea și ficționalizarea anumitor elemente, dintre care unele reprezentând cele mai intime momente ale lui Bolivar, a făcut ca romanul și viziunea lui Marquez să cauzeze o intensă repulsie în momentul apariției, în anumite părți din America Latină. Mulți reprezentanți ai Americii Latine, au considerat că romanul a portretizat o imagine negativă (la nivel mondial) la adresa lui Bolivar, considerat unul dintre cele mai importante persoane din istoria Americii de Sud. Cu toate acestea, au fost și persoane care au văzut Generalul în labirintul său ca un tonic pentru cultura Americii Latine și ca o provocare a regiunii pentru a-și rezolva pe plan intern problemele atât de natură administrativă, cât și socială și economică.