Despre Gabriel Liiceanu
S-a nascut la 23 mai 1942 in Ramnicu Valcea. Familia s-a mutat la Bucuresti, iar Gabriel Liiceanu a absolvit liceul Gheorghe Lazar. A intrat la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand licenta in 1965. Dupa facultate intra ca cercetator la Institutul de Filosofie al Academiei Romane. Dupa doi ani ajunge in cercul care se adunase in jurul lui Costantin Noica. Acesta din urma ii recomanda sa urmeze Facultatea de Limbi Clasice, ceea ce va face, absolvind in 1973. Invata greaca veche, latina, germana, studiaza scrierile marilor filosofi clasici si moderni. In 1975 ocupa postul de cercetator la Institutul de Istoria Artei din Bucuresti, iar in 1976 isi ia doctoratul in filosofie cu lucrarea Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii. Lucrarea de doctorat va fi publicata in 1989. Din participarile la intalnirile Scolii de la Paltinis in jurul lui Noica, Gabriel Liiceanu scoate resurse pentru scrierea volumului Jurnalul de la Paltinis, aparitia lui din 1983 fiind surprinzatoare pentru societatea romaneasca, lucrarile literare fiind trecute intotdeauna prin filtrul cenzurii. In Epistolar, cartea tiparita in 1987, Liiceanu inregistreaza polemicile si atitudinile starnite de publicarea volumului precedent.
Dupa 1989 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social. A preluat, cu ajutorul prietenului sau, Andrei Plesu, care ocupa postul de ministru, Editura Politica si a redenumit-o Editura Humanitas. La aceasta editura s-au publicat carti ale multor autori care pana in 1989 fusesera interzisi: Cioran, Eliade, Blaga si altii. Din 1992 a devenit profesor al Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti. Cand NATO a bombardat Serbia, in 2004, Liiceanu a fost printre cei care au sustinut permiterea trecerii aeronavelor NATO spre Serbia prin spatiul aerian romanesc. In 2012 a fost decorat cu ordinul Steaua Romaniei in grad de ofiter de catre Traian Basescu.
Dintre cartile lui Gabriel Liiceanu mai pot fi amintite Despre limita, aparuta in 1994, Itinerariile unei vieti: Emil Cioran - Apocalipsa dupa Cioran, publicata in 1995. De altfel, in colaborare cu Sorin Iliesiu, a scris scenariul unui documentar despre Emil Cioran, film ce contine singurul interviu romanesc existent pe pelicula al filosofului stabilit in Franta. El este cel care a tradus cartea lui Cioran, Tara mea si a publicat-o in 1996. Exista si doua audio book-uri ce au legatura cu Cioran, al caror autor este Liiceanu: Despre seductie. De la Romeo si Julieta la sarutul cioranian - in 2013 - si Continentele insomniei. Cioran si Dumnezeu - in 2014. A tradus in limba romana opere ale lui Platon, texte ale lui Norbert Groeben si lucrari ale lui Martin Heidegger.