"Clopotele de la Mănăstirea Neamțu" este o lucrare scrisă de Gala Galaction, un scriitor român renumit pentru lucrările sale cu teme religioase și sociale. În această operă, autorul tratează subiecte precum credința, sacrificiul și tradițiile religioase, integrând o atmosferă de introspecție și spiritualitate.
Acțiunea se petrece într-o mănăstire din Moldova, la Mănăstirea Neamțu, un loc cu o semnificație deosebită pentru locuitorii acelei zone. Povestea se centrează pe un personaj care, în momentul în care se află în fața unei mari greutăți, găsește consolare și răspunsuri în sunetul clopotelor mănăstirii. Aceasta sună ca un simbol al unei chemări divine și al unei legături cu divinitatea. Personajul nostru este unul extraordinar și care are o mare putere interioară. Glaction îl evocă magistral și îi oferă fel și fel de atribute nebănuite. Cumva, el este un vizionar și un artist al propriului suflet.
Un alt aspect foarte important în poveste este legătura dintre viața monahală și viața laică, dar și între oameni și Dumnezeu. Clopotele nu sunt doar un element de tradiție, ci un semnal al unei chemări spirituale care însoțește momentele de criză ale oamenilor, aducându-le speranță și mângâiere.
Autorul aduce în prim plan importanța pe care credința o are în viața omului și felul în care acesta ne poate modifica conștiința și ne poate influența acțiunile. Eroul nostru și-a dăruit întreaga viață lui Hrustos, iar asta i-a adus liniște și împăcare. Aici, la mânăstirea Neamțu, timpul trece straniu, parcă adesea stă pe loc și se consumă diferit de timpul din exterior. Eroul nostru își pune fel și fel de întrebări existențiale și are capacitatea de a se pedepsi sau judeca singur pentru actele sale. Într-o pledoarie de zile mari, autorul este unul cu eroul său. Descoperim personaje noi, care au puterea de a se transforma sub îndrumarea credinței și care duc cu sine păcate și angoase greu de depășit. Într-o pledoarie extraordinară, autorul reușește să ne poarte departe, într-un univers bine delimitat, care să ne cucerească și să ne determine să-l urmăm cu interes. Când ne așteptam mai puțin, eroul nostru devine un soi de filozof, care ne vorbește despre lume, despre moarte și viață, despre antagonismul dintre bine și rău. El aduce în discuția ideea unui Demiurg rău și a unui Demiurg bun, aceștia aflându-se într-o perpetuă contradicție și luptă pentru putere.
Cartea are multe accente fantastice și multe trimiteri spre mitologia greacă sau romană. Autorul mărturisea, la vremea publicării, că s-ar fi inspirat din dorința extraordinară a grecilor de a descifra misterele zeilor. Zeitățile și creștinisumul, e drept, nu au multe în comun, dar Galaction a adaptat scrierea sa la lucrările vechi, care l-au inspirat și l-au determinat să meargă mai departe cu acest manuscris.
Va fi primit cu laude de public și acceptat apoi pe piața de carte din România și nu numai. Tradus în câteva limbi străine, se va bucura de succes în Europa. Pe site-ul nostru, lucrarea este de găsit în mai multe ediții: Univers (2001), Meridiane (1998), Editura pentru Literatură (1998).