Apărută în anul 1907, cartea semnată de Gaston Leroux avea să devină best-seller internațional, iar autorul să ajungă între cei mai apreciați scriitori ai acestui gen. O incursiune ciudată cu crime și tot soiul de morți suspecte, o nebunie literară fără precedent, o carte desăvârșită și de-a dreptul răscolitoare. Lucrarea de față ia naștere din dorința scriitorului de a păși în sfera romanelor polițiste și, iată, că îi va reuși, iar ascensiunea sa va fi una fulminantă. Romanul debutează brusc, iar acțiunea este de a dreptul explozivă. Un agent secret, un criminal ori mai mulți, un om inteligent, o anchetă și câteva personaje secundare care au rolul de a umple golurile narațiunii.
Domnișoara Stangerson se pregătește să meargă la culcare, dar, dintr-odată, aude un sunet straniu. Un revolver! Țipetele femeii se aud până la parter, iar tatăl acesteia urcă în goană. Ajuns la etaj își găsește fiica rănită, dar nici urmă de atacator. Camera arată impecabil, niciun obiect nu pare a fi cât de puțin mutat, nicio altă ieșire nu există iar sub pat nu este nimeni. Totuși, domnișoara Stangerson a fost atacată, dar cine este făptașul? Aceasta întrebare îl va chinui pe cititor până în ultimele pagini, iar Leroux nu se lasă înduplecat și adaugă cât mai multe răsturnări de situație. Într-o goană nebună, acțiunea se precipită, iar noi suntem șocați de puterea de evocare de care dă dovadă scriitorul. Totuși, în această cursă contra cronometru nimeni nu pare a avea de câștigat. Cum se face că femeia a fost atacată, dar nu putem afla cine este cel care a îndrăznit să pătrundă în locuință și, mai ales, pe unde? Să fie oare rodul imaginației domnișoarei Stangerson? Dar țipatul asurzitor și rana? Tatăl fetei face tot ce îi stă în putință, caută vraci, caută un detectiv și chiar aduce în casă un preot, doar ar afla ce s-a petrecut în noaptea aceea blestemată.
De la început și până la final suntem bombardați cu fel și fel de indicii mărunte și pornim alături de eroi în căutarea adevărului și, bineînțeles, a făptașului. Leroux creează un joc de cuvinte extraordinar, iar cheia care dezleagă misterul se află chiar în fața noastră. Spre final acestui puzzle mortal se clarifică, iar piesele încep să se așeze într-un mod neașteptat. Lovitura de gratie pe care ne-o oferă autorul se află în ultimele câteva pagini, iar tot ceea ce credeam că știm se dovedește a fi un miraj. Împreună vom căuta îndelung, vom cerceta situația și vom încerca să cunoaștem mai bine personajele, iar, mai apoi, vom desluși misterul camerei galbene.
Lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Editura pentru Literatură Universală (1969), Adevărul (2012), Leda (2005).