Filtre:
Edituri
 Cartex(1) Art(1) Dacia(1) Fischer(1) Humanitas(1) Meridiane(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)
An aparitie
19172018
Limba
 Romana(5) Germana(2)
Coperti
 Brosate(6) Cartonate(1)
Colectii
 Demonul teoriei(1) Biblioteca de Arta(1)

Filtrează
Carti Georg Simmel
Ordonează
Pagina: 1
Carti Georg Simmel
Despre Georg Simmel

Georg Simmel s-a nascut pe 1 martie 1858 la Berlin, Germania, si a murit pe 28 septembrie 1918, la Strasbourg, Franta. El a fost unul dintre pionierii sociologiei moderne si a adus contributii importante in filozofia culturii. Simmel a studiat la Universitatea din Berlin, unde si-a obtinut doctoratul in filosofie in 1881 cu o teza despre Immanuel Kant. Cu toate acestea, in ciuda contributiilor sale semnificative la sociologie si filosofie, cariera sa academica a fost limitata de factori precum antisemitismul si neconventionalitatea sa intelectuala. Desi a predat ca profesor privat la Universitatea din Berlin, a obtinut doar tarziu in viata o pozitie academica stabila, fiind numit profesor la Universitatea din Strasbourg.

Georg Simmel s-a nascut intr-o familie evreiasca care s-a convertit la crestinism. Tatal sau, un comerciant de succes, a murit cand Simmel avea doar 16 ani. Familia sa era parte din burghezia intelectuala a Berlinului. S-a casatorit cu Gertrud Kinel, o scriitoare si filozof cunoscuta sub pseudonimul Marie-Luise Enckendorf, iar impreuna au avut un fiu. Simmel este cunoscut pentru lucrarile sale inovatoare in sociologie, dar si pentru modul in care a integrat conceptele filosofice in analiza fenomenelor sociale, fiind un precursor al gandirii sociologice interdisciplinare.

Georg Simmel si-a inceput cariera de publicist si scriitor la scurt timp dupa obtinerea doctoratului in filosofie in 1881. Prima sa lucrare majora a fost „Das Wesen der Materie nach Kant’s Physischer Monadologie” (1881), o disertatie pe tema monadologiei lui Immanuel Kant, publicata ca parte a tezei sale de doctorat. Desi initial a lucrat in principal in domeniul filosofiei, interesul sau pentru viata sociala si interactiunile umane l-a condus treptat catre sociologie. In deceniile care au urmat, Simmel a colaborat cu diverse reviste si publicatii academice, adesea publicand eseuri in reviste culturale si sociologice influente, cum ar fi „Zeitschrift für Sozialwissenschaft” si „Archiv für Sozialwissenschaft und Sozialpolitik”. A avut colaborari cu Duncker & Humblot, o editura importanta la acea vreme, dar multe dintre lucrarile sale au fost publicate si in reviste culturale.

Desi Georg Simmel nu a fost o figura implicata direct in politica, gandirea sa filosofica si sociologica a avut un impact important asupra unor curente intelectuale de stanga. A fost prieten cu figuri importante ale vremii, cum ar fi Max Weber, dar nu a facut parte din miscarile politice active ale perioadei. Pe plan cultural, Simmel era un intelectual respectat in cercurile artistice si literare din Berlin. A fost implicat in discutii si dezbateri filosofice care au contribuit la formarea miscarilor de avangarda si moderniste, si a fost apreciat de contemporani pentru modul in care imbina filosofia, estetica si sociologia. A scris despre arta, moda, viata urbana si psihologia relatiilor umane, influentand curentele intelectuale ale vremii.

Din punct de vedere amoros, nu exista multe informatii concrete despre viata personala a lui Simmel, in afara relatiei sale cu sotia sa, Gertrud Kinel, care a fost si ea o figura influenta in cercurile intelectuale ale vremii. De asemenea, el a avut o prietenie stransa si o influenta asupra scriitoarei si filosofei Lou Andreas-Salomé. Desi Simmel a fost considerat un intelectual de mare profunzime, cariera sa academica a fost complicata de factori precum antisemitismul si neconventionalitatea abordărilor sale interdisciplinare. Nu a fost pe deplin acceptat de elita academica germana, insa dupa moartea sa, influenta ideilor sale a crescut, afectand discipline precum sociologia, psihologia sociala si filosofia culturii.

Georg Simmel a scris lucrari fundamentale pentru sociologie si filosofia, abordand teme variate precum relatiile interumane, viata urbana si influenta banilor in societate. Printre cele mai importante opere ale sale se numara „Das Wesen der Materie nach Kant’s Physischer Monadologie” (1881), prima lucrare semnificativa bazata pe teza sa de doctorat, in care exploreaza teoria monadelor la Immanuel Kant, evidentiind interesele sale filosofice timpurii. In „Philosophie des Geldes” (1900), Simmel examineaza banii nu doar ca un instrument economic, ci si ca un fenomen social si filosofic, analizand modul in care acestia influenteaza relatiile interumane, structurile sociale si culturale. „Soziologie: Untersuchungen über die Formen der Vergesellschaftung” (1908) este una dintre cele mai importante lucrari ale sale in sociologie, in care investigheaza formele de interactiune sociala si modul in care acestea constituie bazele organizarii societatii. In „Hauptprobleme der Philosophie” (1910), Simmel abordeaza probleme fundamentale ale filosofiei, discutand relatia dintre individ si realitate, precum si influentele culturale asupra gandirii umane. O alta lucrare importanta este „Der Begriff und die Tragödie der Kultur” (1911), unde analizeaza tensiunea dintre cultura obiectiva si cultura subiectiva, aratand cum realizarile culturale se pot indeparta de indivizii care le-au creat, generand alienare. In anul mortii sale, a publicat „Lebensanschauung: Vier metaphysische Kapitel” (1918), o lucrare profunda despre viata si existenta, in care trateaza teme legate de moarte, nemurire si esenta realitatii. Contributiile lui Simmel la sociologie si filosofia culturala au deschis noi directii de cercetare si au influentat gandirea moderna in mod semnificativ.

Georg Simmel a avut o receptie complexa in randul criticilor literari si academici, iar perspectiva asupra operei sale s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului. In perioada vietii sale, Simmel a fost adesea perceput ca un ganditor neconventional, care combina filosofia cu sociologia, ceea ce a dus la o recunoastere limitata in cercurile academice traditionale. Criticii l-au apreciat pentru profunzimea analizei sale si pentru abilitatea de a aborda teme complexe precum cultura, viata urbana si relatiile interumane, dar uneori au considerat stilul sau fragmentar si abstract ca fiind greu accesibil. Dupa moartea sa, Simmel a fost reevaluat, iar lucrarile sale au fost recunoscute ca avand un impact semnificativ asupra dezvoltarii sociologiei si a filosofiei moderne. Critici si teoreticieni contemporani au inceput sa-l considere un precursor al gandirii moderne, subliniind relevanta ideilor sale in contextul discutiilor actuale despre societate si cultura. De exemplu, lucrarea sa „Filosofia banilor” a fost apreciata pentru analiza sa cuprinzatoare a rolului economic si social al banilor, devenind o referinta importanta in studiile de economie si sociologie.
Cărți populare scrise de Georg Simmel: Religia

sus