Romanul “Atac în bibliotecă” de George Arion, a apărut în anul 1983, la editura Eminescu, din București, fiind un roman polițist foarte cunoscut de către cititorii din acea epocă și având din acest punct de vedere un caracter sarcastic, acest lucru fiind realizat într-un mod foarte subțil de către autor, având aici mai multe momente în care apar derâderi asupra unor momente de “aur” din istoria epocii comuniste, momente care nu sunt sesizate de cenzura din acea perioadă.
Povestea este una plină de mister, avându-l la început prezentat pe personajul principal, un ziarist care trece printr-un moment tensionat care îl duc până la urmă la aflarea unor alte descoperiri, fiind din acest punct de vedere un detectiv ad-hoc.
Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Flacăra, 1993, în format broșat, editura Tritonic, din colecția Crime Scene, 2008, în format broșat, editura Crime Scene Press, 2012 sau 2014, în format broșat.
George Arion s-a născut la data de 5 aprilie 1946, în municipiul Tecuci, județul Galați, fiind un însemnat autor de romane polițiste, eseist, scenarist, poet, publicist român, precum și un membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Termină studiile elementare în județul Galați, urmând studiile universitare la sfârșitul anilor ’60, în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română, studii pe care le finalizează în anul 1970.
Începe să scrie la sfârșitul anilor ’70 interviuri și poezii, publicând mai multe volume de poezii pentru copii, precum și interviuri sociale și istorice, însă cele mai multe volume, în număr de peste douăzeci sunt scrise în stilul polițist, prima dintre acestea fiind chiar cea despre care vorbim, în anul 1983.
Multe dintre romanele acestuia sunt traduse în engleză și franceză, “Atac în bibliotecă”, fiind tradusă în aceste două limbi, în anii 2011, respective 2015, operele acestuia fiind foarte apreciate în literatura thrillerelor polițiste, fiind considerat de către criticul literar Ovidiu Crohmălniceanu „un Raymond Chandler român”.
Printre cele mai importante opere ale autorului, putem aminti de “Profesionistul. Țintă în mișcare”, 1985, “Detectiv fără voie”, 1996, “Spioni în arșiță”, 2003 sau “Crime sofisticate”, 2009.
Romanul “Atac în bibliotecă” de George Arion reprezintă un roman polițist scris de un autor român care posedă pe lângă acest talent de a păstra misterul până în ultimele pagini ale operei și un alt talent remarcabil, acesta fiind umorul, un umor pe care chiar criticul literar Alexandru Ștefănescu îl apreciază în prefața operei.
Romanul vorbește despre un anume ziarist important pe nume Andrei Mladin, un tânăr care ajunge să aibă parte de un moment foarte tensionat și de neînțeles, atunci când, revenit de la o petrecere care a avut loc în casa iubitei sale, Mihaela Comnoiu, o pianistă celebră și foarte atrăgătoare, află cu stupoare că în biblioteca acestuia zace un cadavru într-o baltă de sânge.
Andrei începe apoi să se ducă cu gândul la toate aspectele care să îl ghideze spre o pistă suspectă, una dintre acestea fiind din punctul lui de vedere, gelozia, crezând că un admirator gelos ar face asta, Valentin, cel care zăcea inert, fiind un angajat al Mihaelei, iubita acestuia.
Andrei, încercând să își țină în frâu cumpătul, alege să mute poziția cadavrului în subsolul blocului, însă acesta află în scurt timp că cineva îl mută în același loc, aducându-l pe Andrei în pragul unor idei paranoice, acesta gândind că cineva îl vrea pe acesta în spatele gratiilor.
De la acest moment, Andrei chiar dacă anunță poliția, alege să facă el o muncă de detectiv prin care dorește să afle piesele de puzzle lipsă, însă, în acest timp apare și a doua crimă, soția lui Valentin, sfârșind și ea în același fel în biblioteca lui Andrei.
Andrei începe să suspecteze mai multe persoane apropiate, în persoana Mihaelei, soția acestuia sau tatăl ei, dar și în persoana fostului ei logodnic, însă cea mai credibilă pistă pare a fi din punctul lui de vedere o operațiune ilicită pe care acesta a demascat-o cu mai mulți ani în urmă.
Sfârșitul este unul surprinzător și neașteptat, fiind presărat cu foarte multe momente hazlii prin care autorul risipește ceața în momentele tensionate, creând un adevărat festin literar, care îl ține pe cititor lipit de paginile cărții.
Romanul a fost ecranizat în anul 1993, fiind regizat de Mircea Drăgan și avându-i în prim plan pe actorii Șerban Ionescu, în rolul lui Andrei Mladin sau pe Cezara Dafinescu, în rolul Mihaelei Comnoiu.