Enigma Otiliei, scrisă de George Călinescu, este primul roman citadin de tip balzacian, apărut în anul 1938. Inițial romanul s-a numit Părinții Otiliei, însă a fost schimbat la insistențele editorului. În ediția publicată de Editura Agora, romanul apare în forma lui autentică. După anul 1947 cartea a fost reeditată cu multiple modificări însemnate, impuse de ideologia comunistă prin instituția cenzurii. Sub această formă, coruptă putem spune, a continuat să circule până astăzi.
În Enigma Otiliei Călinescu zugrăvește lumea micii burghezii bucureștene de până în Primul Război Mondial, cu toate personajele ei, exceptând-ul pe Leonida Pascalopol, intelectual și mare moșier. Toată atmosfera este autentică, nimic inventat, cu o impresie de experiență treptată, exact în ritmul vieții sinuos și surprinzător.
Din punct de vedere al compoziției, romanul se constuiește prin înșiruirea unor tipare umane. Pe de o parte în prin plan este Felix și procesul de formare al acestuia, iar pe de altă parte sunt celelalte personaje și formarea acestora în cadrul social burghez al capitalei.
Interesantă este și confruntarea a două lumi distincte: cea "veche" și "cea nouă". Lumea veche este caracterizată de o scară de valori deșuete, dar controlată de aspectul material (mărul discordiei fiind reprezentat de moștenirea substanțială a lui Moș Costache Giurgiuveanul), de care doar oportunistul însă inteligentul Stănică Rațiu profită. De partea cealaltă regăsim lumea nouă, formată din tineret, axată pe idealism și valori superioare: sudentul Felix Sima, exponent deosebit al universității și medicinii naționale, Leonida Pascalopol rafinat și intelectual aristocrat, Otilia Mărculescu frumoasă și seducătoare.
Finalul cărții este închis, urmat de un epilog. Simetria acestuia cu începutul se realizează prin descrierea străzii și a casei lui Costache Giurgiuveanu din perspectiva exterioară a lui Felix, în două momente diferite ale existenței sale. Romanul se încheie cu aceeași replică a unchiului său: „nu, nu stă nimeni aici, nu cunosc”, amintită de Felix.