Ion Creangă este unul dintre cei mai căutați prozatori și scriitori ai veacului său. Operele sale sunt printre cele mai căutate în literatura română, multe dintre ele fiind studiate astăzi în liceele și școlile din țară. Creangă devine cunoscut îndeosebi pentru seria denumită simplu, Amintiri sin copilărie și pentru poveștile sale despre Nică. Scrie numeroase cărți pentru copii, care se vor bucura de adaptări pentru teatru radiofonic, dar și de traduceri în alte limbi străine. Devine o figură esențială în literatura interbelică și în cercurile intelectuale precum Cenaclul Flacăra sau societatea Junimea. Este apreciat nu numai pentru literatura sa, dar și pentru o dicție extraordinară și pentru aspectul său elegant. Idila pe care o are cu Veronica Micle, iubita eternă a lui Eminescu, va ține paginile gazetelor vreme îndelungată, iar publicul se va delecta cu acest subiect.
Devine un important colaborator al unor gazete internaționale și este apreciat pentru calitățile sale extraordinare de orator. Va străbate Europa și se va stabili o vreme la Viena, de unde culege surse importante de inspirație. Cumva, este un precursor al literaturii tradiționaliste și ne amintește de copilărie cu lucrările sale candide și volatile. La el, personajele sunt reale, fără să le îmbogățească cu tot soiul de artificii, iar acest fapt îi aduce o apreciere și mai mare. Se inspiră din realitatea sa, din copilăria trăită la Humulești, iar Nică, personajul său central, este un alter-ego pe care îl folosește pentru a-și retrăi momentele feerice din trecut. Fiecare poveste a lui Nică este, de fapt, povestea lui Creangă, iar publicul va aprecia această portiță spre lumea autorului.
Biografiile despre Creangă sunt multiple și evaluate divers. S-au scris pagini întregi despre activitatea acestuia, despre operele sale, dar și despre legăturile sale cu Junimea și cu eterna amantă a lui Eminescu, bunul său prieten. Cumva, cărțile au dezvoltat o altă imagine despre Creangă, una cu care Călinescu nu este de acord și pe care caută să o transforme, să o curețe.
Astfel, opera de față este una diferită și plină de informații necunoscute despre Ion Creangă. Călinescu știe cum să ne poarte într-o incursiune diferită și cum să caute adevărul din spatele mitului. Cartea este una obiectivă și conține pasaje personale, din jurnalele lui Creangă. Va fi scrisă cu un caracter diferit și plină de originalitate, iar poveste lui Creangă nu a fost niciodată narată mai frumos. Autorul nostru vrea să ni-l expună pe Creangă-omul, înainte de a ni-l expune pe Creangă-scriitorul. De asemenea, Călinescu, cu ale sale obsesii stilistice – pe care le cunoaștem din Enigma Otiliei – știe cum să pună accentul pe detalii, fără să se îndepărteze de subiect.
Cartea va fi foarte apreciată de public, dar contestată de critici, care nu cred în teoria obiectivității lui Călinescu. Indiferent de toate acestea, cartea va fi un real succes în epocă. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții: Univers (2000), Editura pentru Literatură (2000), Venus (1997).